Urmărește emisiunea live
Adevăratul câștigător al alegerilor: Cine decide în jocul lui Dăncilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Încă se discută cine este adevăratul câștigător al alegerilor din 26 mai: USR ori ProRomânia. Ponta fiindcă a spart monopolul PSD pe Stânga, Barna fiindcă a intrat în liga mare.

Anecdota atribuită de unii lui Mao, de alții lui Ciu Enlai, ne lămurește asupra acestui aspect. Întrebat cum apreciază Revoluția Franceză, din 1789, unul dintre liderii chinezi ar fi spus, în 1960: din punct de vedere istoric e prea devreme să ne pronunțăm.

Nu știm, astăzi, dacă ProRomânia va reuși să ajungă la guvernare, nici cu cine se va lupta Ponta după dispariția lui Dragnea, nu putem ghici ce va face la prezidențiale USR, care nu a stabilit pe cine lansează în cursă.

Un lucru este clar, însă, pentru toată lumea, de la PNL la UNPR: alegerile europarlamentare din 2019 sunt certificatul de deces al primarului care aduce voturi.

Pentru baronii locali, a căzut meteoritul. Extincția lor este o chestiune certă, ca a dinozaurilor.

Alegerile au demonstrat că primarii nu înseamnă mare lucru în dinamica electorală. Primarii nu mai aduc voturi, aleargă după voturi. Pentru ei și nu pentru partid, referendum, ori președinte.

Primarul de care ascultă toată comunitatea, mai de frică, mai de drag, a fost scos la pensie de Internet și supermarket. Adică de societatea de consum: oamenii s-au obișnuit să compare zeci de oferte, să joace rolul de consumator, să aleagă fără fidelități pentru un brand sau altul.

Primarul de azi se roagă de cetățeni pentru un vot și de miniștri pentru o aducțiune de apă, fără de care nu mai câștigă alt vot în veci. Nici pe recunoștința electoratului nu se poate baza. Primarii din Transilvania, care mai ieri luau de la guvern construcția de autostrăzi și căi ferate, nu au reușit să ia locul întâi la europarlamentare în orașele pe care le administrează.

Centrul preia rolul de locomotivă a partidelor, care tractează și primarii și baronii locali din Consiliile județene. Un lider carismatic, un mesaj atractiv, un brand umbrelă servesc în alegerile locale, ba chiar promit să le câștige. Primarii nu reușesc mai nimic în alegerile naționale.

Poate nu-și dă seama premierul Dăncilă, dar nu ea este la mâna baronilor, astăzi în CEx. Baronii sunt la mâna premierului/președintelui de partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel