04 feb, 13:34
Robot cu tentacule, dezvoltat pentru colectarea gunoiului din spaţiu
O echipă de cercetători din China a realizat un braţ robotic continuu ce va putea înlesni îndepărtarea gunoiului spaţial. 
Chinezii au făcut un robot cu tentacule. Sursa: Pixabay

Inspiraţi de structura membrelor umane, majoritatea roboţilor sunt creaţi cu legături discrete conectate rigid prin articulaţii. În schimb, braţul robotic continuu se poate mişca îndoindu-se printr-o serie de arcuri continue, producând mişcări asemănătoare cu cele ale tentaculelor sau ale şerpilor.

Braţul robotic, ce seamănă cu tentaculul unei caracatiţe sau cu trompa unui elefant, este prevăzut cu o ''coloană vertebrală'' centrală, alcătuită dintr-un aliaj metalic superelastic din nichel şi titan, care poate reveni în mod natural la forma iniţială după ce a fost îndoit sau deformat de forţe din exterior, scrie Agerpres. 

De asemenea, braţul robotic este dotat cu cameră de luat vederi şi o ''gheară'' de prindere, ataşată la capăt.

Braţul robotic poate fi utilizat şi în operaţiuni periculoase, cum ar fi cele de căutare şi salvare, în zonele unor dezastre naturale şi în cadrul unor operaţiuni industriale în care spaţiul este limitat, a declarat coautorul studiului, Dai Jiansheng, expert în robotică la Universitatea Tianjin.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri