România, între Transilvania şi Basarabia. Vlad Nistor: A fost rezultatul unei îndelungi dezbateri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Istoricul Vlad Nistor dezvăluie sacrificiul făcut de Regele Carol I
Istoricul Vlad Nistor dezvăluie sacrificiul făcut de Regele Carol I
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Vlad Nistor a povestit ce rol a avut Carol I în luarea acestei decizii şi modul în care acesta s-a sacrificat pentru ţara pe care o conducea, punând interesele naţionale peste angajamentele pe care şi le luase anterior în faţa puterilor occidentale. 

"A fost rezultatul unei îndelungi dezbateri politice şi în acel moment aceasta a fost decizia din mai multe motive inclusiv datorită modului în care unii şi alţii dădeau garanţii României că lucrurile vor fi într-un fel sau într-altul după război. Aici aş menţiona sacrificiul personal al regelui Carol I în 1914 când, după Consiliul de coroană, a acceptat să nu-şi respecte angajamentul  - căci, de fapt, asta a făcut – pe care şi-l luase prin semnarea acordului secret cu puterile centrale, în anul 1883, şi care prevedea ca, în cazul izbucnirii unei conflagraţii, România va intra în război în această tabără. Sigur că mai era o ţară în aceeaşi situaţie, care nici ea nu şi-a respectat angajamentele, Italia.

Dincolo de asta, gândindu-ne la personalitatea lui Carol I, la cât de important era faptul că, atunci când îşi lua un angajament, trebuia să-l şi respecte, plus faptul că aparţinea familiei de Hohenzollern, toate acestea spun ceva despre responsabilitatea pe care acest om şi-o asumase în clipa în care devenise domnitor şi apoi rege al României şi în ultimă instanţă, cât era de conştient de magnitudinea gestului pe care l-a făcut", a explicat Vlad Nistor.

Urmăreşte, aici, declaraţiile făcute de către Vlad Nistor:

 

Vezi şi: Bănci, înţelegere. Daniel Zamfir: De o gravitate extremă!

Moţiune de cenzură. Iordache, anunţ despre prezenţa parlamentarilor PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel