România, pe lista neagră a CE privind respectarea statului de drept. Fondurile europene, în pericol?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Standardele legate de "statul de drept" din UE au serios de suferit în unele ţări membre, avertizează Comisia Europeană în primul raport de audit efectuat în acest sens. 

Auditul, care va fi adoptat de Colegiul Comisarilor Europeni astăzi, 30 septembrie, examinează patru probleme în cele 27 de ţări membre UE: sistemele naţionale de justiţie, lupta împotriva corupţiei, pluralismul şi libertatea presei, dar şi alte lucruri generale. Sunt ţări în care "rezistenţa statului de drept este testată", conform raportului. 

"Eu am crescut în Cehoslovacia, aşa că ştiu cum este să trăieşti într-o ţară fără stat de drept. UE a fost creată ca un antidot la tendinţele autoritare. Şi Comisia are un rol important aici. Statul de drept nu este despre stânga sau dreapta politică. Este despre dreptate!", a declarat Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene, pentru Politico

Ungaria şi Polonia, principalele ţinte. România, pe lista neagră

Raportul exprimă îngrijorări despre independenţa justitiei în ţări precum Ungaria şi Polonia, dar sunt numite "provocări" şi în Bulgaria, România, Croaţia şi Slovacia. 

De asemenea, în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Slovenia şi Spania, ameninţările împotriva libertăţii presei îngrijorează. Raportul pune în discuţie modul în care respectarea statului de drept va fi legată de acordarea de fonduri europene pentru următorii şapte ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel