Legile Justiției, lansate în dezbatere publică până în 2021. Se propune desființarea SIIJ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cătălin Predoiu FOTO AGERPRES
Cătălin Predoiu FOTO AGERPRES
Ministrul Justiției a făcut un anunț important.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea în dezbatere publică, până pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cătălin Predoiu a precizat miercuri, într-o conferinţă la sediul MJ, că printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor - eliminarea încadrării fără concurs, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, întărirea principiului independenţei procurorilor în activitatea judiciară şi eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a magistraţilor.  

„Am discutat cu foarte mulți magistrați nemulțumiți de propriile legi după modificările din 2017 și 2018. Primesc săptămânal memorii care strigă după dreptate, grefierii și profesiile juridice transmit de asemenea același tip de semnale care toate înseamnă un singur, puternic mesaj. Cumva trebuie să ne regăsim un drum mult mai limpede. În multe locuri trebuie să o luăm de la capăt. Noi la MJ nu pretindem că deținem adevăruri absolute și soluții panaceu. Noi propunem însă o viziune prin aceste legi și invităm la o dezbatere serioasă, metodică, calmă, atît cât e cazul de îmdelungată, până vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale. De aceea am prevăzut un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până la 31 martie 2021”, a declarat Cătălin Predoiu în cadrul unei conferințe de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel