Scriitorul ungar Gyorgy Konrad, figură marcantă a disidenţei anticomuniste, a murit la 86 de ani
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Scriitorul ungar Gyorgy Konrad, o figură marcantă a mişcării de disidenţă care a condus la prăbuşirea regimului comunist din Ungaria în 1989, a murit vineri la vârsta de 86 de ani după o lungă suferinţă, a anunţat familia sa, citată de agenţia de presă MTI, relatează AFP şi Reuters.

Scriitorul, ale cărui romane şi eseuri au fost traduse în întreaga lume, a murit la locuinţa sa după o luptă îndelungată cu boala.

Născut în 1933 într-o familie de evrei din Debrecen, oraş din estul Ungariei, el şi-a petrecut copilăria la Berettyóújfalu, în apropiere de graniţa cu România.

El a participat în 1956 la revolta din Budapesta împotriva regimului comunist înăbuşită de forţele armate sovietice, însă spre deosebire de sora sa şi de sute de mii de refugiaţi, el a decis să rămână în Ungaria.

Konrad, care a supravieţuit Holocaustului, a scris primul său roman, "Vizitatorul", în 1969. Romanul, care s-a bazat pe experienţa sa ca asistent social pentru copii, a fost tradus în 13 limbi, potrivit site-ului său.

În 1965, el a întreprins cercetări în sociologia urbană şi experienţa sa i-a furnizat material pentru următorul său roman, "The City Builder".

Între 1973 şi 1988 cărţile sale au fost aproape sistematic interzise şi publicate fie în străinătate, fie sub forma "samizdat" - distribuirea clandestină a literaturii interzise de stat.

Konrad, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din Ungaria în acea perioadă, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Autorilor PEN Club în 1990.

Laureat al mai multor premii pentru literatură în Ungaria şi în străinătate, el a devenit în 1997 primul străin ales în fruntea prestigioasei Akademie der Kunste din Berlin.

Konrad a fost, înainte de toate, o figură marcantă a disidenţei care a condus la căderea regimului comunist în Ungaria în 1989.

Co-fondator al partidului liberal SZDSZ în 1988, el a devenit decenii mai târziu un adversar acerb al actualului premier ungar Viktor Orban.

Viktor Orban este "cel mai toxic politician pe care Ungaria l-a avut de la căderea comunismului", a spus Konrad după orchestrarea de către guvern a unei campanii mediatice împotriva finanţatorului şi omului de afaceri american de origine ungară George Soros în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel