Secretul fericirii, dezvăluit de Matthieu Ricard, cel mai fericit om din lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin au studiat ani de zile creierul lui Matthieu Ricard, doctor în biologie moleculară,  călugăr budist la Mănăstirea Shechen Tennyi Dargyeling din Nepal și consilier personal al lui Dalai Lama, precum și traducătorul său. Și sunt absolut fascinați de mintea acestui francez în vârstă de 74 de ani. El este supranumit ”cel mai fericit om din lume”.

”Fericirea nu este pur și simplu o succesiune nesfârșită de senzații plăcute, lucruri care, până la urmă, duc spre o rețetă pentru epuizare. Mai degrabă, este un mod optim de a fi care rezultă din cultivarea multor calități fundamentale, ca de exemplu altruismul, compasiunea, libertatea interioară, rezistența, echilibrul emoțional, echilibrul interior, pacea interioară și altele. Spre deosebire de plăcere, toate aceste calități sunt abilități care pot fi cultivate prin practica și formarea minții noastre”, a zis Matthieu Ricard într-un interviu pentru BBC MUNDO.

Secretul fericirii

Întrebat care este secretul fericirii, Matthieu Ricard a zis: ”Altruism și compasiune. Căutarea egoistă a fericirii nu funcționează, este o situație în care toți pierd. Îți faci propria viață nenorocită în timp ce faci nenorocită și viața altora. Mai degrabă, altruismul este o situație în care toți câștigă. Scopul este de a aduce fericirea altora și de a le mângâia suferința, iar ca bonus, cel care o face o faptă bună simte o mare fericire”.

Sunteți celibatar, nu ați mai făcut sex de când aveați 30 de ani și nu aveți bani, orice câștigați, donați în scopuri caritabile. Dar sexul și banii sunt cele mai importante două semne ale culturii moderne. Este ceva greșit cu cei care cred asta?

”Nu este nimic greșit. Nu dorința ca atare și bogăția provoacă suferință, ci atașamentul nostru față de ele. În momentul în care s-a instalat obsesia pentru aceste lucruri, puteți fi sigur că va veni chinul. Atașarea este problema, că devenim dependenți de aceste lucruri”, a răspuns Matthieu Ricard.

Este posibil să fii fericit în lumea de astăzi fără să fii călugăr budist?


”Desigur! Ar fi păcat dacă fericirea s-ar limita la budiști și cu atât mai mult la a fi călugăr! Oricine poate fi cea mai fericită femeie sau cel mai fericit bărbat din lume. Cum? Pur și simplu fiind amabil, plin de compasiune, deschis față de ceilalți și ușor satisfăcut de condițiile externe”, a mai zis Matthieu Ricard pentru BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel