Şeful diplomaţiei iraniene exclude negocierea unui nou pact nuclear, idee susţinută de Boris Johnson
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a exclus luni posibilitatea negocierii unui nou acord cu marile puteri, într-o postare pe Twitter în care afirmă că partenerii europeni au eşuat în îndeplinirea angajamentelor prevăzute de pactul nuclear din 2015, transmite Reuters. 

'Stagnarea E3 în îndeplinirea obligaţiilor fără permisiunea SUA a fost clară începând din mai 2018 ... Nicio înţelegere nouă înaintea respectării celei prezente', a scris Zarif pe Twitter. Premierul britanic Boris Johnson a chemat luni la negocierea unui acord nuclear cu Iranul 'mai bun decât cel din 2015, apreciind că preşedintele SUA se află în cea mai bună poziţie pentru a face acest lucru. 'Să facem un acord mai bun', a declarat premierul britanic într-un interviu acordat canalului american de televiziune NBC, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU de la New York, conform AFP. 'Cred că este cineva care poate ajunge la un acord mai bun ... şi acesta este preşedintele Statelor Unite. Să facem un acord Trump', a îndemnat Boris Johnson.

După ce preşedintele Trump a scos SUA în 2018, unilateral, din pactul internaţional cu Iranul, cunoscut sub iniţialele JCPOA, statele europene care au participat la negocierea sa - Franţa, Marea Britanie şi Germania - au insistat pentru salvarea acordului semnat în 2015. Dacă până în prezent Franţa şi Germania nu au adoptat o poziţie la fel de clară precum cea a premierului britanic în privinţa unui nou acord, preşedintele Emmanuel Macron pare să evolueze înspre o posibilă abandonare a acordului curent. 'Nu am făcut un fetiş din JCPOA', a declarat Macron ziariştilor cu care a zburat la New York. 'Este clar că cei doi protagonişti sunt pe cale de a decide părăsirea sa. Unul l-a părăsit, celălalt urmează să ne comunice pe 6 noiembrie că îl va părăsi', a estimat şeful statului francez. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel