Sfeștanie: Cum ne pregătim pentru slujba de sfinţire a casei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cum ne pregătim pentru slujba de sfinţire a casei?

Înainte de a chema preotul pentru a săvârşi sfeştania în casă, sunt câteva aspecte concrete pe care creştinii trebuie să le împlinească:


Mai întâi, fiecare membru al familiei să se spovedească, pentru ca înainte de a curăţi şi sfinţi casa, să se elibereze ei înşişi de păcatele şi relele care împovărează şi casa în care ei locuiesc. De asemenea, este folositor ca cei din casă să postească înainte şi să se ferească de ceartă, duşmănii sau alte rele, să aibă mintea mai mult la rugăciune.


În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfeştania trebuie curăţită cât mai bine, de la un capăt la altul şi toate lucrurile din ea. Nu este de închipuit să stropim cu apă sfinţită şi să facem rugăciuni pentru a curăţi casa de rele iar casa să fie murdară şi ne îngrijită. Apoi, orice slujbă săvârşită de preot este echivalentă cu aducerea lui Dumnezeu în casă şi de aceea nu putem să avem casă neîngrijită.


Pentru slujba sfeştaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsuţă frumos acoperită, orientată spre răsărit, pe care se vor aşeza următoarele:


• un vas larg la gură cu apă proaspătă;


• un mănunchi de busuioc;


• sfeşnice cu lumânări de ceară şi câteva boabe de tămâie;


• un pomelnic cu cei ce locuiesc în casa şi cu cei pe care gazdele doresc să-i pomenească la rugăciune;


• dacă se face pentru prima dată sfinţire în casă se mai pune un vas mic cu ulei şi un beţişor cu vată;


• o icoană (dacă măsuţa nu se află în faţa icoanei din casă).


Preotul va sta în faţa măsuţei şi credincioşii vor sta în spatele preotului, aşa cum stăm şi la biserică, toţi cu faţa spre răsărit. Toate uşile camerelor vor fi larg deschise, astfel ca preotul să poată intra în ele pentru a le binecuvânta şi sfinţi.


"Precum casei lui Zaheu s-a făcut mântuire, Hristoase, cu intrarea Ta, aşa şi acum, cu intrarea sfinţilor Tăi slujitori şi, cu aceştia, a sfinţilor Tăi îngeri, dă pacea Ta casei acesteia şi cu milostivire o binecuvintează, mântuind şi luminând pe toţi cei ce vor locui în ea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel