Silvicultorii solicită modificarea de urgenţă a statutului personalului silvic; pe 24 septembrie vor picheta sediul Camerei Deputaţilor
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Sindicaliştii din silvicultură solicită autorităţilor competente modificarea de urgenţă a Statutului Personalului Silvic, precum şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a pădurarilor şi anunţă pentru data de 24 septembrie o adunare publică, ce va fi organizată în faţa sediului Camerei Deputaţilor de la Palatul Parlamentului.

"Federaţia Sindicatelor din Silviculură Silva îşi exprimă îngrijorarea şi revolta cu privire la intensificarea acţiunilor de agresiune fizică de o violenţă fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care îşi face datoria apărând pădurea de hoţii de lemn. În ultimul an, la nivelul personalului silvic s-au înregistrat cinci cazuri de omor. În afară de aceste cazuri, în ultimii ani s-au mai înregistrat alte 650 de cazuri de agresiuni fizice violente asupra personalului silvic. Li s-au distrus bunuri personale, maşini arse sau ocoale silvice afectate. În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare a unor politicieni aflaţi vremelnic la conducerea destinelor silviculturii româneşti, atacurile concertate ale unor ONG-uri "de mediu" care nu mai văd pădurea din pricina intereselor şi prezentarea uneori voit deformată a realităţii din sectorul silvic. În acest context, solicităm şi susţinem prin toate mijloacele legale, alături de sindicatele din silvicultură, modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Silviu Geană, lider al Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Potrivit acestuia, în afară de solicitările amintite, sindicatele din silvicultură se declară îngrijorare de unele proiecte de acte normative aflate în dezbaterea Parlamentului României. Astfel, se solicită respingerea actului normativ privind modificarea şi completarea Legii n.r 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestier, prin aplicarea căruia "statul român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 de hectare de păduri, cu care vor fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult". "Ca efect social, vor dispărea peste 3.000 de locuri de muncă", a adăugat Geană.

Alte proiecte de lege pentru care se solicită respingere de către Parlament sunt: Pl-x nr. 361/2019 pentru completarea articolului 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic ce face referire la proprietatea publică a statului român şi regimul juridic al acesteia, respectiv proiectul de lege 409/2019 prin care se urmăreşte interzicerea exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Datele Federaţiei Silva arată că, pe durata anului 2018, au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Romsilva, iar cazurile cele mai grave s-au înregistrat în luna octombrie 2018 în judeţul Ilfov (pădurar Manea Vasile) şi în judeţul Vaslui (pădurar Artene Radu). De asemenea, pe durata anului 2017, au fost consemnate 40 de agresiuni la adresa pădurarilor, cel mai grav caz fiind înregistrat în judeţul Arad, unde paznicul Sorin Jiva a fost împuşcat de către un grup de infractori surprinşi la braconaj.

În contextul ultimelor evenimente, sindicaliştii din silvicultură vor organiza în data de 24 septembrie, între orele 10:00 - 14:00, în faţa sediului Camerei Deputaţilor, la care au fost invitaţi să participe oficiali ai statului, de la preşedintele României, Klaus Iohannis, până la premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel