Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări

22 sep, 17:00
Sindromul Tourette. Cum apare boala de care suferă Andrei Ungureanu, concurentul de la iUmor
Andrei Ungureanu, ”Omul cu Tourette”, a fost trimis în finala sezonului 9 după numărul său de stand-up comedy de duminică seara. A fost o adevărată apariție și a dat dovadă de mare curaj să se prezinte în fața publicului. Iată ce înseamnă mai exact boala de care acesta suferă.

"Am început să fac TikTok de un timp și mă filmez pentru a le arăta și altora ce înseamnă să trăiești cu acest sindrom. Cumva este o parte din mine acum. Tourette e atunci când corpul meu se mișcă involuntar, scoate sunete învoluntar și vă înjură involuntar", le-a explicat Andrei juraților. 

Ce este sindromul Tourette

 

Sindromul Tourette este o afecţiune neurologică relativ rară, caracterizată prin mişcări repetitive, stereotipe şi involuntare, anumite ticuri. Acestea pot fi însoţite de coprolalie (tendinţa patologică de a utiliza cuvinte obscene, de natură scatologică sau sexuală) şi de ecolalie (repetarea automată a unor cuvinte auzite la alţii), potrivit romedic.ro.

Sindromul Tourette este rezultatul unor disfuncţionalităţi ale neurotransmiţătorilor (dopamină şi serotonină). Descoperirea unor niveluri scăzute de metaboliţi ai dopaminei în lichidul cerebrospinal a dus la concluzia că sindromul Tourette este urmarea unei hipersensibilităţi a receptorilor postsinaptici ai dopaminei.

Debutul simptomelor de sindrom Tourette se produce la 2 -15 ani (în medie la 7 ani), prin ticuri simple ale feţei, gâtului, membrelor, apoi, după un anumit interval de timp, survin ticurile complexe ce se asociază primelor. 

Nu există tratament, însă persoanele afectate au o durată de viaţă normală. Cauzele care determină sindromul Tourette nu sunt complet cunoscute, dar se pare că factorii genetici joacă un rol important. Dacă unul dintre părinţi poartă gena care provoacă boala, copilul are 50% riscuri de a dezvolta sindromul Tourette.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri