Siria: Ankara acuză UE de 'protejarea teroriştilor'
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Turcia a respins ferm luni criticile Uniunii Europene cu privire la ofensiva sa în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde, văzând în acestea o 'abordare care îi protejează pe terorişti', informează France Presse. 

'Faptul că UE adoptă o abordare care protejează elemente teroriste este inacceptabil', a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, în care 'condamnă şi respinge în bloc' criticile UE. 'Din cauza acestei atitudini pe cât de ilegale pe atât de părtinitoare, ne vom revizui serios cooperarea cu UE în anumite domenii', menţionează comunicatul MAE turc, fără alte precizări.

În finalul unei reuniuni la Luxemburg, miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene au adoptat o declaraţie în care critică ofensiva militară declanşată la 9 octombrie de Turcia în nord-estul Siriei, precum şi forajele ilegale efectuate de nave turceşti în largul Ciprului.

Turcia a lansat săptămâna trecută o incursiune în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), un grup susţinut de ţările occidentale pentru rolul său în lupta cu jihadiştii Statului Islamic, dar calificat drept 'terorist' de Ankara. 'UE condamnă acţiunea militară a Turciei care compromite în mod grav stabilitatea şi securitate în întreaga regiune' şi a convenit să adopte 'măsuri restrictive vizând persoane fizice şi moral responsabile sau implicate în activităţi ilegale de forare a zăcămintelor de hidrocarburi (off-shore) în estul Mediteranei', se precizează în declaraţia adoptată de şefii diplomaţiilor blocului comunitar, reuniţi la Luxemburg.

Descoperirea unor importante zăcăminte de hidrocarburi în ultimii ani în largul Ciprului, o insulă divizată din 1974, a crescut interesul ţărilor din estul Mediteranei şi a dus la o creştere a tensiunilor, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel