Șmecheria dezvoltatorilor imobiliari. Piperea: Omul trebuie să se uite bine în contract. La ce trebuie să fie atent
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Avocatul Gheorghe Piperea a precizat ce se poate face, din punct de vedere legal, pentru ca dezvoltatorii imobiliari să își respecte obligațiile și termenele față de clienți.

DC News: Ce se poate face, din punct de vedere legal, atunci când un dezvoltator imobiliar depășește termenul prevăzut în antecontract? Mai mult, ce se întâmplă dacă în antecontract nu exista despăgubiri pentru întârzieri din partea dezvoltatorului? 

'În mod normal, ar trebui să există prevăzut în antecontract și capitolul despăgubiri. Dar dacă nu scrie nimic, nu înseamnă că nu se plătesc despăgubiri. Însă conform legii și Codului Civil, pentru executarea unei lucrări aflate în întârziere se plătesc daune-interese cumulatorii. Este adevărat că se calculează la nivelul dobânzii legale, care este dobânda BNR. 

'Dacă apartamentul este măcar în parte finalizat, beneficiarul poate să ceară instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract. Este permis acest lucru de către Codul Civil. Dacă, între timp, dezvoltatorul imobiliar a intrat în insolvență este puțin mai complicat pentru că presupune o hotărâre a judecătorului sindic dar și acordul administratorului judiciar.' a declarat Piperea.

'În primul rând, omul trebuie să se uite bine în contract. În cazul situațiilor de amânare se prevăd niște penalități plătibile de către dezvoltatorul imobiliar. În momentul când se face cererea către instanță pentru o hotărâre care să țină loc de contract, se cer și penalitățile. Deși este mai complicat, se poate pretinde acest lucru și dacă firma respectivă se află în procedura de insolvență. Evident că nu au dreptul să amâne predarea unui apartament, dar atâta timp cât omul nu face nimic, rămâne pasiv, dezvoltatorul imobiliar va face ce îi dictează interesul.' a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel