Socol, AVERTISMENT privind criza: Dezastrul accelerează!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Cristian Socol prezintă noi cifre îngrijorătoare despre situaţia economică. 

"Ce semnale transmite Consiliul Fiscal in graficul de mai jos?

1. Recesiunea economică 2020-2022 este mai puternica decat cea din 2009-2011 (va uitati la magnitudinea decalajului de productie recesionist, in grafic linia neagra). Intr-un limbaj simplu: economia va produce in mod efectiv mult mai putin fata de potential decat a produs in criza anterioara. Practic, pierderea de productie va fi mai mare, locurile de munca eliminate mai multe.

2. Asta arata o greseala macroeconomica grava. Se pare ca nu o inteleg nici macar cei care ajuta la decizia de politici macro. Deficitul puternic de cerere nu va aduce nimic bun. Politicile macro trebuie sa incurajeze simetric cererea si oferta in aceste timpuri. Degeaba stimulezi si ai oferta ridicata daca nu exista cerere, cine si cu ce sa cumpere acea oferta de bunuri", explică Cristian Socol.

Socol: Dezastrul din finanţele publice accelerează mai mult acum decât în criza anterioară

"3. Dezastrul din finantele publice accelereaza mai mult acum decat in criza anterioara. Va uitati cu atentie la coloanele cu albastru. Daca in 2007-2008 situatia finantelor publice era deja ingrijoratoare - deficite mari si aceasta situatie s-a adancit in 2009... priviti cu atentie la situatia din 2018-2019 mult mai buna decat in 2007-2008 ai ulterior, analizati cum accelereaza deficitele bugetare efectiv si structural in 2020-2021.

4. Spre deosebire de masurile implementate de putere, in programul propus de principalul partid de opozitie se incurajeaza relativ simetric oferta agregata si cererea agregata, se acorda stimuli fiscali pentru muncă, pentru cei cu venituri mici si medii, exista un plan de masiv de investitii pentru pastrarea / crearea de noi locuri de muncă si se incurajeaza insistent productia in Romania - Fabricat in Romania. Este singura solutie structurala", transmite Cristian Socol.

Iată graficul prezentat de către Cristian Socol:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel