ŞPAGĂ în spitale în pandemie. Cât costă un RMN făcut... cu intervenţie, dar şi intrarea fără triaj. Val Vâlcu, intervenţie: Un risc şi mai mare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Spital
Spital
Pandemia scoate la iveală situaţii halucinante din spitalele din România. Iată cât costă un RMN într-un spital, dacă eşti de acord să plăteşti... la negru. 

Un reportaj cu camera ascunsă făcut de Antena 3 în spitalul Floreasca arată că pentru un RMN se poate trece peste procedura oficială şi se poate plăti... la negru. 

Potrivit reporterului Radu Tiliţă, costul este de 600 de lei pentru o programare mult mai rapidă, undeva la 10 zile. Reporterului i s-a spus şi că, prin comparaţie, la o clinică privată costurile sunt mult mai mari, iar perioada de aşteptare este de o lună, o lună şi jumătate. 

"Situaţia este una incertă, aş putea spune, pentru că am ajuns în curtea spitalului şi m-am comportat ca orice alt om care ar fi avut nevoie de o investigaţie. Am întrebat un paznic ce trebuie să fac, care sunt paşii, dacă trebuie să trec prin triaj, pe la UPU să fac anumite teste, efectiv să îmi explice procesul. Domnul respectiv a ales să ocolească acest proces, preciza că nu ştie exact procesul. S-a dat de lângă mine, a dat un telefon, apoi m-a invitat să merg cu el la o altă intrare a spitalului, unde m-a prezentat unui alt domn din partea companiei de pază, un domn Dan care s-a prezentat a fi chiar şeful companiei de pază. Acesta mi-a spus că dacă îi ofer suma de 600 de lei, mă ajută cu o programare mai rapidă. Mi-a spus şi că dacă merg la o clinică privată, va dura mai mult, o lună, o lună jumătate, însă el mă poate ajuta în 10-12 zile. Am luat legătura cu oficialii spitalului, le-am arătat clipul, le-am povestit ce s-a întâmplat. Neoficial, surse din spital spun că toate aceste discuţii ar fi fost o metodă a paznicului de a mă excroca. Întrebarea este câţi alţi oameni au fost excrocaţi, aici sau la alte spitale!", a spus Radu Tiliţă, reporter Antena3. 

Val Vâlcu, intervenţie. Exemplul Poliţiei Rutiere

"Spitalul de Urgenţă Floreasca este primul spital modern în adevăratul sens al cuvântului şi a avut şi primul lobby, un spaţiu unde existau doi medici rezidenţi, pe vremea aceea, să ofere îndrumări celor care veneau în spital. Asta ar fi procedura normală, nu să ceri de la paznic. Omul de la pază nu este angajat al spitalului, este angajat al unei firme care are contract cu spitalul. Nu îmi dau seama dacă este o înţelegere între acel personaj şi cei care fac programări în spital sau dacă a fost iniţiativa sa. Rămâne de stabilit. Managerul spitalului ar trebui să facă astfel de verificări, să strângă astfel de informaţii. Poliţia făcea un fel de provocări, mergea la cei cu radarul şi încercau să strecoare 100 de lei printre acte. Erau ocazii prin care îşi făceau curăţenie în propria ogradă. Trebuie prevenit un astfel de comportament. Nu cred că medicii fac programări acum, probabil e vorba de personal TESA la programări", a declarat Val Vâlcu la Antena 3. 

Paznicii, implicaţi în triaj. Val Vâlcu: Paznicul păzeşte. E un risc şi mai mare

Printre neregulile semnalate de pacienţi se află şi faptul că paznicii fac un triaj epidemiologic superficial (măsurarea temperaturii, etc) dacă li se oferă o sumă modică de bani. 

"Dacă această taxă o percep paznicii, induc un alt risc, chiar şi mai mare. E riscul să îl lase pe unul căruia nu i s-a făcut triajul cum trebuie. Motivaţi de cei 10-20 de lei primiţi, paznicii închid ochii, nu mai iau temperatura cum trebuie. Dar aici e problema. Paznicul păzeşte. Accesul îl permite personalul specializat, după efectuarea triajului pentru COVID-19. Paznicul stă acolo în caz de vine cineva sub influenţa alcoolului, sau să fure, şi atât. Ar trebui clar specificat acestor firme de pază că nu are de ce să se amestece personalul de pază să facă recomandări sau triaj. Există camere de supraveghere peste tot. În momentul în care cel care se uită pe monitoare vede că un paznic stă la discuţii cu un pacient, îţi pui probleme. În primul rând, legat de distanţarea fizică.", a mai spus Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel