SPHEREx: NASA colaborează cu SpaceX pentru a cerceta originile Universului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
SPHEREx: NASA colaborează cu SpaceX pentru a cerceta originile Universului  /  Sursă foto: Pixbay
SPHEREx: NASA colaborează cu SpaceX pentru a cerceta originile Universului / Sursă foto: Pixbay
NASA colaborează cu SpaceX într-un proiect de 99 milioane de dolari care vizează studierea originilor Universului.

NASA a colaborează cu SpaceX pentru a începe o misiune de explorare științifică în valoare de aproape 99 de milioane de dolari pentru a studia originile universului. Proiectul, cunoscut sub numele de Spectro-fotometru pentru Istoria Universului, Epoca Reionizării și Exploratorul de Gheață (SPHEREx), este programat să fie lansat în iunie 2023.

Într-o declarație publicată de NASA, scopul SPHEREx este de a „supraveghea cerul în lumina cu infraroșu apropiat”, ceea ce ar putea ajuta la găsirea răspunsurilor despre nașterea universului și formarea galaxiilor. Proiectul va permite astronomilor să adune date de la peste 300 de milioane de galaxii și peste 100 de milioane de stele din Calea Lactee.

Laboratorul de propulsie din Pasadena va opera un proiect care va fi lansat la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la baza forțelor aeriene Vandenberg din California. Potrivit NASA, proiectul din 2023 ar urmări cerul în „lumină aproape infraroșie”, care, deși nu este vizibilă pentru ochiul uman, acționează ca un instrument puternic pentru abordarea întrebărilor cosmice privitoare la nașterea Universului și formarea galaxiilor.

Poate afla detalii despre Big Bang?

Potrivit ExtremeTech, SPHEREx ar putea permite omenirii să afle unele dintre misterele referitoare Big Bang, investigând primele momente ale Universului. NASA speră, de asemenea, că SPHEREx poate fi folosit pentru a cerceta modul în care se modelează galaxiile.

Ultimul obiectiv al proiectului este de a căuta semne de apă și molecule organice înghețate în galaxiile din jurul stelelor tinere. Camerele cu infraroșu ale SPHEREx ar fi perfecte pentru a privi în norii de praf care acoperă astfel de stele, precizează ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel