Ştefan Mandachi, 15 minute de stat degeaba pe 15 martie. Marea întrebare și frica de Șerban Huidu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ștefan Mandachi
Ștefan Mandachi
Ştefan Mandachi este omul de afaceri care a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi şi care a anunţat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00.

Sub hashtag-ul #șîeu, mai multe companii românești și străine au anunțat deja public că vor opri lucrul vineri, 15 martie, la ora 15:00, vreme de 15 minute. Adică, în traducere, după ce am stat cu mâinile în sân 30 de ani, mai stăm încă 15 minute. Marea întrebare este următoarea: ce se va întâmpla în minutul 16? Vor crește autostrăzi în România? Vor lăsa miniștrii Transporturilor cariocile deoparte și vor începe construirea autostrăzilor? 

Ștefan Mandachi spunea, miercuri dimineață, la Radio Zu, că a decis să facă primul metru de autostradă pentru că îi este frică de drumuri. Mie nu mi-e frică de drumuri, ci de nesimțirea cu care mulți șoferi români conduc și provoacă accidente mortale sau care te lasă fără mâini, fără picioare, schilodit pe viață.

Mi-e frică de oameni ca Huidu, de exemplu, care, în timp ce conduc, se uită spre bancheta din spate și intră în Logan-uri care merg regulamentar. Mi-e frică de oamenii care intră în depășiri neregulamentare, care apasă pedala de accelerație până la refuz și mi-e frică și de cei care nu știu să meargă corect pe autostradă.

Să ne amintim că, în noiembrie 2016, a avut un loc un accident cumplit pe Autostrada Soarelui. Bilanțul a fost crunt: peste 50 de răniți și patru morți. Principalele cauze de producere a acestui eveniment nedorit au fost viteza neadaptată condițiilor meteo, respectiv ceața cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri și nepăstrarea distanței în mers față de autovehiculul din față. Ca de obicei, s-a încercat aruncarea responsabilității pe autorități. Alții au scris pe Facebook: "Corupția ucide". De fapt, e vorba de ceva foarte simplu: Orice șofer responsabil trebuie să reducă viteza la limita legală atunci când condițiile meteo o cer, lucru uitat de unii conducători auto care aplică noțiunea de 'spirit de turmă'. Cine a produs tragedia de pe autostradă? Șoferii care nu țin cont că este ceață, că plouă, că ninge și apasă pedala de accelerație până nu mai pot.

Dar, lăsând educația șoferilor la o parte, câți oameni au ieșit în stradă să ceară autostrăzi? Nu-mi amintesc decât de unul la care nu au participat prea mulți români. Noi ne batem cu pumnii în piept că vrem justiție, dar autostrăzi nu prea vrem. Asta până când a venit nepotul lui Ștefan cel Mare, ne-a pus să rostogolim, pe Facebook, #șîeu și ne-a zis să stăm degeaba 15 minute. E ca la ora pământului. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Sau așa spun, dar câți o fac?!... Și dacă o fac ce? Că nu se cunoaște efectul.

Sigur, dacă autoritățile nu au fost impresionate de morții care zac pe șosele în fiecare minut, vor fi impresionate de 15 minute de stat degeaba. Oricum, un lucru e sigur - vor crește încasările la shaorma. Și de asta va fi cineva impresionat. Nepotul lui Ștefan cel Mare. Și încă o întrebare - câți dintre oamenii cu #șîeu vor pune ștampila pe Ștefan Mandachi? Desigur... dacă va candida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel