Știu că e pandemie, dar vă rog un lucru. Mergeți aici! Nu riscați nimic și nu luați Covid-19!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Un mic gest face diferența între viață și moarte.

Sistemul sanitar are nevoie de sânge pentru tratarea cazurilor curente. Medicii fac un nou apel la oameni să nu ezite în a veni la centrele de donare chiar și pe timp de pandemie. Conform statisticilor, numărul donatorilor de sânge scade și mai mult în perioada de vară atunci când lumea merge în concediu.

De ce este nevoie să donezi sânge?

Statisticile spun că 1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient.

Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

Donarea de sange este o procedură voluntară, o faptă bună sigură și ușoară, care salvează milioane de pacienți în fiecare an. Încă nu s-a inventat niciun substitut pentru sângele uman, deși s-au făcut mai mulți pași în acest sens, chiar la Cluj printr-un proiect de elaborare de 'sânge artificial'.

Cum se donează pe timp de pandemie?

În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.

Donatorii trebuie să poarte măști și botoși în picioare. Se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.

"Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium."Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni", este mesajul Ministerului Sănătății și al Observatorului Român de Sănătate.

Un nou semnal de alarmă

Medicii trag un nou semnal de alarmă. Dr. Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj, a subliniat, pentru DC News, importanța conștientizării acestui gest altruist important, sănătos, atât pentru donatori, cât și pentru bolnavi. Medicul a lansat un nou apel pentru cetățeni să vină să doneze viață! 

Astăzi am donat și eu sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj. Îi îndemn pe toți cei care pot să doneze, să  o facă chiar și pe timp de pandemie! Poate face diferența între viață și moarte!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel