Studiul care RĂSTOARNĂ tot. Covid-19 ar fi existat în SUA și Europa încă la începutul lunii decembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cercetătorii susțin că noul coronavirus ar fi circulat în SUA încă din luna decembrie.

Cercetătorii americani susțin că au găsit dovezi că noul coronavirus ar fi circulat în SUA încă de la sfârșitul lunii decembrie, cu aproximativ o lună înainte de calendarul curent raportat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, scrie CNN.

Acest studiu, publicat în Journal of Medical Internet Research, a constatat o creștere semnificativă statistic în vizitele clinice și la spitale ale pacienților care au raportat boli respiratorii încă din 22 decembrie. Cercetătorii au observat această tendință examinând aproape 10 milioane de dosare medicale din sistemul de sănătate UCLA, inclusiv trei spitale și 180 de clinici.

Ce au raportat autoritățile

Se consideră că primul caz cunoscut de Covid-19 din SUA este un pacient din Washington care a vizitat Wuhan, China, potrivit CDC. Pacientul în vârstă de 35 de ani a mers pentru prima dată la o clinică pentru simptome pe 19 ianuarie, potrivit unui raport publicat în martie în New England Journal of Medicine. 

În China, primul caz cunoscut de Covid-19 a fost la o persoană care a dezvoltat simptome pe 1 decembrie, potrivit unui studiu din Lancet. Asta înseamnă că pacientul ar fi putut fi expus bolii încă din noiembrie. Mai multe studii în desfășurare au găsit unele dovezi că virusul ar fi circulat în Europa în decembrie sau mai devreme.

Dr. Joann Elmore, care a lucrat la noul studiu, a declarat că a început să caute prin dosare după ce a primit mai multe e-mailuri de la pacienții anxioși în martie prin portalul de pacienți al clinicii sale de la UCLA. Pacienții întrebau mereu dacă tusea pe care o aveau în ianuarie ar fi putut fi Covid-19. Medicul UCLA, care s-a pregătit și ca epidemiolog, a spus că este curioasă, așa că a început acest studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel