Urmărește emisiunea live
Sunete de pe Marte, auzite în premieră pe Pământ
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Premieră în cercetările privind planeta Marte: putem auzi, pentru prima dată în istorie, sunetul vântului de pe Planeta Roşie.

Înregistrarea a fost făcută de sonda americană Insight, care a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 26 noiembrie. Specialiștii NASA estimează că vântul bătea pe Planeta Roșie cu 25 de km pe oră, informează TVR. Sunt primele sunete înregistrate pe Marte, perceptibile pentru urechea umană.

Zgomotul e produs de vântul care mișcă panourile solare ale sondei și provoacă o vibrație în întreg corpul robotului. Sunetul vântului a fost captat cu ajutorul seismometrului de pe puntea Insight și a senzorului de presiune din aer.

Primele sunete de pe Marte

Bruce Banerdt, specialist NASA: "Sunt primele sunete de pe Marte, captate cu ajutorul aparaturii noastre. Le-am analizat şi am ajuns la concluzia că este vorba despre vibraţii din atmosfera de pe Marte, vibraţii din aer."

Sunetele sunt de frecvență joasă, din cauza densității foarte reduse a atmosferei marțiene.

Pentru moment, e prima și ultima dată când putem auzi cum bate vântul pe Marte. O altă ocazie nu se întrevede, ținând cont că seismometrul de pe Insight va fi poziționat pe solul martian, unde până în noiembrie 2020 va capta și transmite informații despre cutremurele din interiorul Planetei Roşii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel