Super taifunul Mangkhut loveşte Filipine
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
taifun
taifun
Super taifunul Mangkhut a ajuns în noaptea de sâmbătă pe uscat în nordul Filipinelor, însoţit de rafale de 330 km/h şi ploi torenţiale care ameninţă mai multe milioane de oameni, potrivit serviciului meteorologic PAGASA.

Intensitatea furtunii a scăzut spre dimineaţă la aproximativ 185 km/h. Autorităţile au ridicat anterior nivelul de alertă, temându-se de distrugeri majore. De altfel, furtuna a provocat deja întreruperi de electricitate, a smuls copaci, acoperişuri şi stâlpi de iluminat. Semnalele de comunicare au fost, de asemenea, întrerupte în unele domenii, astfel încât rapoartele despre stricăciuni vor apărea mai târziu, scrie dpa.

Zeci de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, în timp ce 4.688 de persoane au fost blocate în diverse porturi după ce călătoria pe mare a fost interzisă. Autorităţile au sfătuit milioanele de locuitori care s-ar putea afla în calea taifunului să rămână în locuinţe, dar mii dintre ei şi-au părăsit casele în zonele de coastă de nord, ştiind ce riscă în condiţiile în care ţara este afectată în mod regulat de dezastre naturale. Se estimează că aproximativ 5,2 milioane de persoane ar urma să fie afectate de Mangkhut, cel mai violent taifun care loveşte Filipinele de la începutul acestui an. Crucea Roşie filipineză a declarat că numărul celor afectaţi s-ar putea ridica la 10 milioane. Filipinele sunt lovite în fiecare an de aproximativ 20 de taifunuri, care provoacă sute de decese şi înrăutăţesc vieţile a milioane de oameni.

Taifunul care a ucis peste 6.000 de oameni

Unul dintre cele mai puternice din ultimii ani, taifunul Haiyan, a lovit ţara în noiembrie 2013, ucigând mai mult de 6.300 de persoane şi lăsând în urmă mai mult de 4 milioane de sinistraţi. Mangkhut ar urma să-şi continue traiectoria spre sudul Chinei, ameninţând inclusiv teritoriul semi-autonom Hong Kong, unde autorităţile sunt îngrijorate în special de inundaţii şi alunecări de teren. Satele de pescuit mici şi sărace sunt, de asemenea, vulnerabile la vânturi puternice şi valuri uriaşe pe coaste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel