Tăriceanu, plecare de la guvernare, riscuri pentru ALDE
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Tăriceanu FOTO AGERPRES
Tăriceanu FOTO AGERPRES
Plecarea ALDE din guvern este o amenințare serioasă, dar nu atât pentru Viorica Dăncilă, cât pentru oamenii lui Tăriceanu. Dincolo de retorica de partid, de frustrări sau ambiții ale unor lideri, ce se poate întâmpla dacă ALDE duce până la capăt amenințarea cu lovitura nucleară?

În primul rând, partidul arată că mizează totul pe o singură carte: Tăriceanu- președinte. Ce te faci, în acets caz, dacă nu toate organizațiile îl urmează pe Tăriceanu? Dacă dintre miniștri, unii rămân în guvern?

Pe de altă parte, revenirea ALDE în guvern, într-o formulă având susținerea PNL, ProRomânia și eventual a UDMR-ului nu ar fi o mișcare înțeleaptă pentru liberali, pentru că îl pune în pericol pe Klaus Iohannis. Vechea clasă politică, penalii, corupții, PSD=PNL=aceeași mizerie, va striga USR-PLUS toată campania electorală.


Putem lua, deci, în calcul trei variante de scenariu:


- Alianța Ponta-Tăriceanu ia din voturile PSD suficient cât Viorica Dăncilă să nu ajungă în turul doi, Stânga este delegitimată, pierzând și guvernarea, nu doar șansa la președinție. Va reuși ALDE să comunice mai bine în Opoziție, cu Dreapta în triumf, decât a făcut-o din Palatul Victoria, având patru miniștri grei, un președinte al Senatului, vicepremier etc? Care ar fi temele, care este povestea ALDE? Atacat și din stânga, dinspre PSD, și din Dreapta, de adversarii tradiționali ai lui Tăriceanu, cât de credibile vor fi promisiunile ALDE? Pe ce se va baza reconstrucția, pe charisma lui Victor Ponta?

-Viorica Dăncilă ajunge în turul doi fără sprijinul, ba chiar împotriva unui candidat ALDE-ProRomânia. Până una-alta, ALDE și ProRomânia au obținut împreună 11%, PSD are 22%. Turul 1 este unul în care contează forța partidului, nu neapărat candidatul. Ca să crească în teritoriu, ar trebui să crească rapid și semnificativ forța organizațiilor locale Pro și ALDE. De la PSD la ProRomânia mai "picură" câte un parlamentar, dar nu se poate vorbi despre un șuvoi, despre ruperea digurilor. Oricum, migrația este auto-limitantă: cât de rău o merge un partid de 20%, tot poate urca pe liste mai mult decât un partid de 6 procente. Deci, cu Dăncilă în turul doi fără ALDE, dezastrul e complet: la ce mai trebuie ALDE?

-Tăriceanu ajunge în turul doi, împotriva PSD/Dăncilă. Sigur, nu e imposibil să ajungă în turul doi Pleșoianu, sau Mădălina Baroncea, dar, dacă judecăm realist, folosind matematica electorală, nu prea e cazul să se pună șampania la rece în sediul ALDE.


În concluzie, sunt două scenarii în care ALDE pierde ieșind de la guvernare și unul singur, ipotetic, de câștig. Mult succes!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel