Brexit, negocieri în impas. Theresa May, apel către UE
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Theresa May a cerut vineri Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul.

Premierul britanic Theresa May a cerut vineri Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, capitol care împreună cu cel al viitoarelor relaţii comerciale cu blocul comunitar împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul. Ea a dat asigurări însă că cetăţenilor comunitari stabiliţi în Marea Britanie că le vor fi protejate drepturile în cazul unei ieşiri din UE fără niciun acord, relatează agenţia Reuters şi Press Association. 

Propunerile Londrei, respinse

La summitul european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în 'Planul de la Chequers' şi i-au cerut premierului britanic să înainteze noi propuneri privind acele două capitole. 'Este inacceptabil să respingi pur şi simplu propunerile celeilalte părţi fără o explicaţie detaliată şi fără contra-propuneri', a afirmat vineri Theresa May într-o declaraţie televizată. 

'Prin urmare, acum trebuie să auzim de la UE care sunt adevăratele probleme, care este alternativa lor, astfel încât să le putem discuta. Până atunci, nu putem face progrese', a indicat şefa executivului de la Londra, menţionând că guvernul ei va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit. 

Solicitarea Theresei May

Ea a reafirmat că nu va accepta niciun acord prin care Irlanda de Nord să fie tratată diferit de restul Regatului Unit. UE insistă să nu fie creată o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel