Tokes l-a dat în judecată pe Dungaciu. Sociologul: Mi-e JENĂ! Asta e MAREA PĂCĂLEALĂ și marea distorsiune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare
Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare
Sociologul Dan Dungaciu este vizat, pentru prima oară, de o acțiune în instanță, după ce a atras atenția asupra unui proiect al Guvernului maghiar de investiții în Transilvania. Laszlo Tokes a făcut astăzi anunțul acțiunii în instanță. Cum răspunde Dan Dungaciu la acuzațiile aduse? 

Președintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT/EMNT), Tokes Laszlo, şi avocatul acestuia, Kincses Elod, au anunţat, la Târgu Mureș, că l-au acționat în instanță pe sociologul Dan Dungaciu. Ei acuză un ”prejudiciu moral” pe care sociologul l-ar fi cauzat ”comunității maghiare”, după un articol semnat de acesta. Cer 1.271.475 lei, 1 leu pentru fiecare maghiar din România. Plângerea a fost depusă și împotriva Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPIRI), al cărui preşedinte este sociologul Dan Dungaciu. Acuzațiile sunt că ar fi falsificat adevărul despre Kós Károly (1883-1977), conform Agerpres. 

Pe scurt, din afirmațiile făcute astăzi de cei doi despre Dan Dungaciu, dar și din plângere: 

- a generat, cu rea intenţie, emoţii negative în sânul populaţiei române şi maghiare.

- a transmis opiniei publice un mesaj duşmănos şi discriminatoriu. 

- titlul articolului conţine o afirmaţie mincinoasă şi una ponegritoare, de natură a inflama şi mai mult relaţiile româno-maghiare. 

- falsificarea adevărului cu privire la ilustrul om de cultură Kós Károly. 

- trebuie să fii foarte obtuz ca să pretinzi că ridicarea acestor zone lăsate în paragină de Bucureşti de 100 de ani ar fi doar în interesul maghiarilor.

- preferă să inflameze opinia publică cu fluturarea pericolului creat de 'epidemia hungaro-virus' asupra României şi Statului român. 

Sociologul Dan Dungaciu a fost contactat de DCNews în urma acestor declarații. 

Iată, integral, ce ne-a declarat: 

Articolul meu a fost despre un proiect al Guvernului maghiar de investiții în Transilvania. Ce am atacat eu este că un proiect al Guvernului maghiar de investiții în Transilvania nu părea să aibă acordul României, nu pomenea de statul român sau Guvernul român ca și partener în proiectul de investiții în Transilvania. Vorbea despre Transilvania ca o regiune care are o geografie vagă, nu face parte din România. Toate aceste lucruri erau, din punctul meu de vedere, scandaloase apropo de un raport produs de un stat partener UE și NATO. Partenerii din acest proiect ai Guvernului maghiar erau UDMR, bisericile istorice ungurești din Transilvania și asociațiile oamenilor de afaceri maghiari. Deci aceste lucruri erau scandaloase.  

Acest document putea să se numească și Albă ca Zăpada sau Tom și Jerry, dar au mai făcut ceva: l-au numit Kós Károly, un intelectual maghiar medaliat de Miklós Horthy și care, conform unor declarații din epocă, a făcut afirmații absolut inacceptabile. Tot ce am spus despre Kós Károly sunt afirmații făcute de oamenii care au trăit epoca, care l-au cunoscut pe Kós Károly și scriu negru pe alb ceea ce eu am reprodus în acel articol- cu citare.

Mi-e jenă să discut chestiunile de conținut. Problema de fond e că aici se încearcă o ocultare a problemei esențiale care trebuie să-i preocupe pe toți, români și maghiari: statutul acestui document produs de un stat coleg NATO și UE, din punctul meu de vedere, inacceptabil. Cu totul și cu totul alt subiect este personalitatea lui Kós Károly. 

Se încearcă și ocultarea documentului și gestului făcut de Guvernul maghiar, prin deturnarea discuției pe un subiect care este important, dar minor în raport cu documentul descris. Toate aceste răbufniri vor să ascundă o problemă de fond care ar trebui discutată: ce e cu documentul, care e statutul lui, de ce Budapesta își permite să facă asemenea afirmații și de ce își permite să vorbească despre Transilvania într-un document al statului maghiar ca despre o regiune cu o geografie imprecisă. Asta e problema de fond. 

Restul, cu acuzațiile, mi-e pur și simplu jenă să dau răspuns la problemele de conținut ale articolului, pe care oricine îl poate accesa. 

Eu sunt din Târgu Mureș și-i cunosc și activitatea lor, ce au făcut, unde erau în `90 și constat, cu surprindere, că personaje-  importante în anii `90 în timpul conflictelor sau tensiunilor care au existat atunci între comunitatea românească și comunitatea maghiară- acum devin în ultima perioadă extrem de activi pe fondul schimburilor de opinii româno-maghiare. Odată ce se intensifică tonalitatea și chiar tensiunea între cele două state, apar personaje de care n-a mai auzit nimeni de 10-20 de ani. E un element despre care cineva poate spune că e o coincidență. 

Nu ai voie, ca stat european, să faci investiții economice țintite către cetățenii de o anumită culoare etnică, să zic așa. Trebuie să faci investiții și proiecte pentru toți cetățenii României, e o problemă de fond, ar fi trebuit să fie discutat. Ce fac cei doi domni... știți cum e, sunt unii cărora dacă le arăți soarele, se uită la deget. Asta e marea păcăleală și marea distorsiune. 

În ceea ce privește asocierea cu Institutul și Academia Română, aici e un lucru extrem de grav pe care l-au făcut. Un articol scris de mine, în numele meu, nu le implică. Niciun institut al Academiei Române nu implică Academia Română. Faptul că au amestecat și numele președintelui Academiei Române, și Academia Română, și Institutul, astea sunt lucruri grave cu privire la care o să mă consult cu avocatul în ce măsură se vor clarifica sau nu, e deja o atitudine pe care n-am calificative juridice s-o evaluez. Dar ce-am spus eu e asumat de mine. Faptul că au dat în judecată și Institutul e un lucru, după mine, extrem de grav. 

E pentru prima dacă când mă confrunt cu o asemenea problemă, trebuie să discut cu un avocat, n-am făcut-o până acum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel