Transplant de ficat, în premieră mondială
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Medici
Medici
Pentru a salva viaţa unui copil seronegativ care suferea de o afecţiune hepatică singura soluţie pe care au avut-o la dispoziţie medicii sud-africani a fost transplantarea unei părţi din ficatul mamei, infectate cu HIV. 

Operaţia, considerată o premieră mondială, a fost, potrivit medicilor, o reuşită, informează AFP. O echipă de la Universitatea din Witwatersrand, Johannesburg, a anunţat joi că, la un an de la intervenţia chirurgicală, copilul se simte bine şi nu prezintă semnele unei infecţii cu HIV. 'În săptămânile care au urmat de la operaţia de aplicare a grefei, am crezut că micul pacient era seropozitiv', a explicat chirurgul Jean Botha, ale cărui cercetări au fost publicate în revista AIDS. Teste recente sugerează că micul pacient nu a fost totuşi infectat. Tratamentul care i-a fost prescris ar fi 'putut să împiedice contaminarea cu HIV. Nu vom şti sigur decât după ce va trece mai mult timp', a adăugat Botha. Pacientul, care se afla de şase luni în aşteptarea unei grefe, era spitalizat în mod frecvent pentru complicaţii care i-ar fi putut pune în pericol viaţa. În lipsa unui donator compatibil, mama copilului s-a oferit să-i dea o parte din ficatul său. 'Fără această grefă, copilul ar fi decedat cu siguranţă', au spus reprezentanţii Universităţii din Witwatersrand, Johannesburg, la al cărei centru medical a avut loc intervenţia chirurgicală.

Un nou grup de donatori

Operaţia prezenta 'riscul infectării primitorului cu HIV', dar a fost realizată în contextul 'circumstanţelor excepţionale' ale cazului micului pacient, a explicat universitatea într-un comunicat. Medicii au plecat de la premisa că pacientul va dobândi boala, aşa că i-au administrat un tratament preventiv anti-HIV. Această grefă, 'o premieră mondială', realizată de la un adult seropozitiv care avea o încărcătură virală nedetectabilă, oferă noi alternative pentru cei care au nevoie de transplant de organe. Practic, pune la dispoziţie 'un nou grup de donatori în viaţă care ar putea salva vieţi', au spus cercetătorii. Africa de Sud are este ţara din lume cea mai afectată de incidenţa SIDA cu 7,1 milioane de seropozitivi, echivalentul a 18,9% din populaţia adultă. În 2017, 14 copii au decedat la Johannesburg în timp ce aşteptau să primească un transplant de ficat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel