TRAUMA lui Orban. "Maghiar este cel pe care îl DOARE Trianonul"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Tratatul de la Trianon rămâne cea mai mare traumă a maghiarilor. Iată de ce. 

Amintind de Tratatul de la Trianon, semnat acum 100 de ani, Viktor Orban, premierul Ungariei, vrea să adune națiunea în jurul său, atât pe maghiarii din țară și din țările vecine.

"Nu este vorba de anularea tratatelor de pace sau de retrasarea frontierelor. Pentru el, memorialul Trianon de la Budapesta este mai presus de toate un loc în care oamenii aduc un omagiu unui mit al sacrificiului: "O națiune care a suferit atâtea lovituri și încă mai rezistă", susține istoricul Janos Rainer.

Milioane de unguri s-au trezit brusc cetățeni ai altor țări



În 4 iunie 1920, la Palatul Marele Trianon de la Versailles, 16 state aliate, inclusiv România și Ungaria au semnat tratatul care a redus teritoriul celei din urmă la o treime din dimensiunea anterioară și astfel, aproximativ trei milioane de unguri s-au trezit brusc cetățeni ai altor țări, pentru că teritorii vaste au revenit Slovaciei, Ucrainei, Iugoslaviei, României și Austriei.

"Istoria nu cunoaște nicio națiune care să fi supraviețuit unei astfel de pierderi de sânge. Astăzi, la o sută de ani de la condamnarea la moarte de la Trianon, va pot spune că trăim și Ungaria încă există", a spus premierul Viktor Orban.

Marea traumă a ungurilor. "Maghiar este cel pe care îl doare Trianonul"


Fostul vice-cancelar austriac Erhard Busek susține că "Trianonul este marea trauma a ungurilor, însa ei uită că în acele regiuni locuiau nu numai unguri, în ele existând un melanj etnic semnificativ".

Potrivit unui sondaj recent, "Maghiar este cel pe care îl doare Trianonul", realizat de Academia Maghiară de Științe, 84 la sută dintre cei aproximativ 1.000 de respondenți sunt de părere că maghiari adevărați sunt cei "pe care îi doare Trianonul". În plus, 94% dintre persoanele intervievate sunt de părere că tratatul de pace, denumit "dictat de pace" în documentele oficiale maghiare, a fost nedrept, citează dw.com.

Spre exemplu, Organizația Mondială a Ungurilor adună de ani de zile semnături pentru revizuirea Tratatului de la Trianon pe fundal sonor asigurat de trupe rock, precum Karpatia. "Nem, nem, soha", adică "Nu, nu, niciodată". Un triplu nu (Tria-Non).

Ba mai mult, în timpul regimului autoritar interbelic al lui Miklos Horthy elevii erau obligați să spună rugăciunea "Cred în învierea Ungariei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel