Trump își trimite ginerele în Orientul Mijlociu pentru a soluționa conflictele din Golf
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, își trimite ginerele și consilierul, Jared Kushner, în Orientul Mijlociu. 

Consilierul principal al Casei Albe și ginerele președintelui Trump, Jared Kushner și echipa sa se vor deplasa săptămâna aceasta în Arabia Saudită și Qatar pentru discuții menite să rezolve disputa dintre țările limitrofe Golfului Persic, potrivit rapoartelor mass-media din Statele Unite. Un înalt oficial din administrația președintelui Donald Trump a declarat  că Jared Kushner urmează să se întâlnească cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, și cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

Kushner este dornic să-i convingă pe liderii celor două state să se împace și să ajungă la un acord cu privire la o serie de probleme, a raportat Axios, citând oficialii SUA. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain și Egipt au întrerupt legăturile diplomatice și au impus blocaje terestre, maritime și aeriene asupra Qatarului în 2017, acuzând Doha că „susține terorismul”. În același timp, Qatar a respins informațiile și a acuzat restul țărilor de atacarea suveranității sale.

Consilierul american pentru securitate națională, Robert O'Brien, a declarat, la începutul acestei luni, că rezolvarea crizei din Golf era o prioritate pentru administrație și că există posibilitatea ca aceasta să se întâmple înainte ca Trump să părăsească mandatul.

Kushner a avut succese în soluționare conflictelor internaționale

Kushner și echipa sa au contribuit la negocierea acordurilor de normalizare a relațiilor între Israel și Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Sudan, în luna august. Oficialii au declarat că ar dori să avanseze mai multe astfel de acorduri înainte ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să intre în funcție pe 20 ianuarie, a informat presa americană. Oficialii americani cred că atragerea Arabiei Saudite într-un acord cu Israelul ar determina alte națiuni arabe să urmeze exemplul. 

Misiunea lui Kushner vine după uciderea de vineri a lui Mohsen Fakhrizadeh, la Teheran, de către atacatori neidentificați deși mai multe surse identifică Mossad-ul și CIA drept responsabili. Cu câteva zile înainte de eliminare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a călătorit în Arabia Saudită și s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit și cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel