Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români. "10 comprimate de paracetamol pot fi mortale". Recomandări şi atenţionări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cum se administrează corect paracetamolul. Sursa: Pixabay
Cum se administrează corect paracetamolul. Sursa: Pixabay
Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu mai multe recomandări şi avertismente despre paracetamol şi trage un semnal de alarmă, spunând că în doze mari poate fi letal. 

"Atenție, nu e de glumit! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook, după ce un bărbat de 70 de ani a murit ca urmare a unei supradoze de paracetamol. 

VEZI ŞI Un bărbat din Botoșani a murit din cauza unei SUPRADOZE de PARACETAMOL. Încercase să se trateze singur acasă de Covid-19

"Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.

Rețineți:

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor", a mai scris medicul.

Recomandări pentru cei care iau paracetamol

"De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor).

9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult!!!", a continuat dr. Ciuhodaru. 

Ce facem dacă luăm supradoză

"Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5.Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale", a mai precizat specialistul.

Cum se administrează corect paracetamolul

"Doze și mod de administrare uzuale:

a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului", a concluzionat Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel