Tulpină de gripă aviară, PRIMA transmitere de la păsări la oameni. Simptome asemănătoare cu cele de SARS-CoV-2
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Tulpină de gripă aviară, PRIMA transmitere de la păsări la oameni. Simptome asemănătoare cu cele de SARS-CoV-2  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Tulpină de gripă aviară, PRIMA transmitere de la păsări la oameni. Simptome asemănătoare cu cele de SARS-CoV-2 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Sâmbătă, oamenii de știință ruși au detectat primul caz din lume de transmitere a gripei aviare H5N8 de la păsări la oameni.

A fost detectat prima transmitere a H5N8 de la păsări la oameni. Sâmbătă, oamenii de știință din Rusia au detectat primul caz din lume de transmitere a gripei aviare H5N8 de la păsări la oameni.

Anna Popova, reprezentantul Rospotrebnadzor (Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației), a spus că oamenii de știință de la Laboratorul Vektor au izolat materialul genetic al tulpinii de la 7 muncitori ai fermelor de păsări din sudul Rusiei, unde a fost raportat pentru prima dată un focar la păsări. Potrivit acesteia, muncitorii nu au suferit consecințe grave asupra sănătății; oamenii de știință cred că au contractat tulpina gripei aviare de la păsările de curte din fermă.

„Informațiile despre primul caz din lume de transmitere a gripei aviare (H5n *) la oameni au fost deja trimise către Organizația Mondială a Sănătății”, a precizat Anna Popova. 

OMS s-a informat despre focar

Purtătorul de cuvânt al OMS spune că organizația discută în prezent cu autoritățile naționale pentru a colecta mai multe informații și pentru a evalua impactul evenimentelor asupra sănătății publice. Purtătorul de cuvânt a spus că „dacă este confirmat, aceasta ar fi prima dată când H5N8 infectează oamenii”.

Se știe că oamenii se infectează cu subtipuri de gripă aviară și porcină precum H5N1 și H7N9. Potrivit OMS, oamenii contractă adesea infecții prin contactul cu animale, medii contaminate și transmisii susținute în rândul oamenilor.

De asemenea, Institutul Vektor, Siberia, a declarat sâmbătă că va începe dezvoltarea testelor umane și a vaccinurilor împotriva tulpinii de gripă aviară H5N8.

Simptomele asociate cu infectarea cu tulpina H5N8

Potrivit NHS, principalele simptome ale H5N8 și ale altor tulpini de gripă aviară includ adesea apariția rapidă a următoarelor simptome:

- Febră cu temperaturi ridicate

- Dureri musculare

- Tuse 

- Dureri de cap

Simptomele timpurii pot include, de asemenea:

- Diaree

- Dureri de stomac

- Dureri în piept

- Conjunctivită

- Sângerări din nas și gingii

Durează aproximativ 3 - 5 zile pentru ca simptomele să apară după infecție; în câteva zile de la afișarea primelor manifestări, este posibil să se dezvolte complicații severe, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie acută și pneumonia, informează ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel