Turcia: Autorităţile ordonă arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Autorităţile turce au ordonat arestarea a 223 de membri ai personalului militar servind în toată ţara şi în statul secesionist cipriot turc din nordul insulei, suspectaţi de legături cu o reţea acuzată de Ankara că a organizat o lovitură de stat eşuată în 2016, au anunţat sâmbătă media de stat, informează Reuters.

Autorităţile îi caută pe suspecţi în 49 de provincii din Turcia şi în Ciprul de Nord, potrivit canalului de televiziune de stat TRT Haber, care precizează că 100 dintre cei care se confruntă cu arestarea sunt din cadrul armatei, în timp ce 41 fac parte din forţele aeriene şi 32 din marină.

Ankara îl acuză pe clericul musulman stabilit în Statele Unite Fethullah Gulen, care trăieşte în exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, că a organizat puciul eşuat la 15 iulie 2016. El a negat orice implicare.

În represiunea de trei ani de la tentativa de lovitură de stat, peste 77.000 de persoane au fost încarcerate în aşteptarea procesului şi aproximativ 150.000 de funcţionari publici, membri ai personalului militar şi alţii au fost concediaţi sau suspendaţi de la locurile de muncă.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi grupurile pentru drepturile omului au criticat amploarea represaliilor, afirmând că preşedintele Tayyip Erdogan s-a folosit de lovitura de stat eşuată ca pretext pentru a reduce la tăcere disidenţa.

Ankara apără măsurile ca un răspuns necesar la amploarea ameninţării de securitate cu care se confruntă Turcia, promiţând eradicarea reţelei lui Gulen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel