Un nou muzeu de artă modernă, inaugurat la Atena cu ajutorul fundaţiei unei familii de armatori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un nou muzeu de artă modernă a fost inaugurat marţi la Atena de fundaţia înfiinţată de Basil şi Elisa Goulandris, o influentă familie de armatori greci, care s-au aflat în posesia unei preţioase colecţii de opere ale unor artişti celebri, datând în special din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, informează AFP.  

În cele 11 etaje ale unui edificiu neoclasic restaurat de această fundaţie în cartierul rezidenţial Pangrati din centrul oraşului, aproape 300 de opere create de artişti de prim rang - Van Gogh, Paul Cezanne, Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Francis Bacon şi Ben Nicholson - vor fi expuse pentru publicul larg începând de miercuri. Muzeul atenian alocă un spaţiu generos şi artiştilor greci contemporani, adeseori puţin cunoscuţi în rândul turiştilor străini, tot mai numeroşi în capitala ţării.

Aceasta este 'o colecţie care reflectă viziunea şi spiritul estetic al lui Basil şi al Elisei Goulandris', au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii într-un comunicat. Prokopis Pavlopoulos, preşedintele Republicii Elene, şi prim-ministrul ţării, Kyriakos Mitsotakis, prezenţi la inaugurarea muzeului, marţi, au salutat contribuţia importantă a familiei Goulandris la dezvoltarea vieţii culturale a Greciei.

Ei au reamintit că 'primul muzeu grec de artă contemporană a fost creat pe Andros, insula natală a familiei Goulandris, aflată în Arhipelagul Cicladelor, la sfârşitul anilor 1970, cu mult timp înainte de inaugurarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Atena în urmă cu abia 10 ani'. Familia Goulandris a finanţat şi Muzeul Arheologic de Artă Cicladică, aflat în centrul Atenei. Soţii Goulandris, care s-au cunoscut în anii 1950 la New York, în perioada în care Basil tocmai preluase conducerea companiei sale familiale de transport maritim, au fost dintotdeauna pasionaţi de artă.

Prima operă de artă cumpărată de armatorul elen, în 1956, a fost un tablou semnat de El Greco, care este expus în prezent în noul muzeu. Noua instituţie din centrul Atenei a fost însă inaugurată după o aşteptare de 26 de ani: în 1992, Fundaţia Basil şi Elisa Goulandris a propus guvernului condus de Constantin Mitsotakis, tatăl actualului prim-ministru al ţării, să creeze un muzeu de artă modernă. Însă, foarte repede, diverse probleme organizatorice şi criza financiară au întârziat visul soţilor Goulandris.

Construcţia muzeului a fost sistată după descoperirea unor antichităţi din Liceul lui Aristotel în timpul săpăturilor desfăşurate la un prim sit. Iniţiativa construcţiei unui parc a declanşat apoi proteste ale rezidenţilor. Abia în 2009 a fost găsit amplasamentul actual al muzeului. Problemele legate de umiditatea din pivniţele clădirii şi diverse impedimente birocratice au întârziat şi mai mult rezultatul final al proiectului, inaugurat 10 ani mai târziu, după moartea soţilor Goulandris, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel