Un nou tratament REVOLUȚIONAR în distrugerea CANCERULUI
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) au demonstrat că sistemul CRISPR-Cas9 este foarte eficient în tratarea cancerelor metastatice, un pas semnificativ pe calea găsirii unui remediu pentru cancer.

Cercetătorii au dezvoltat un nou sistem de livrare pe bază de nanoparticule lipidice care vizează în mod specific celulele canceroase și le distruge prin manipulare genetică. Sistemul, numit CRISPR-LNPs, poartă un messenger genetic (ARN messenger), care codifică enzima CRISPR Cas9 care acționează ca foarfece moleculare care taie ADN-ul celulelor.

„Acesta este primul studiu din lume care demonstrează că sistemul de editare a genomului CRISPR poate fi utilizat pentru tratarea eficientă a cancerului la un animal viu”, a spus prof. Dan Peer, de la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului. "Trebuie subliniat faptul că aceasta nu este chimioterapie. Nu există efecte secundare, iar o celulă canceroasă tratată în acest mod nu va deveni niciodată activă din nou. Foarfecele moleculare ale Cas9 taie ADN-ul celulei canceroase, neutralizându-l astfel și prevenind permanent replicarea", a mai precizat acesta.

Pentru a examina fezabilitatea utilizării tehnologiei pentru tratarea cancerului, Prof. Peer și echipa sa au ales două dintre cele mai letale tipuri de cancer: glioblastomul și cancerul ovarian metastatic. Glioblastomul este cel mai agresiv tip de cancer cerebral, cu o speranță de viață de 15 luni după diagnostic și o rată de supraviețuire de cinci ani de doar 3%. Cercetătorii au demonstrat că un singur tratament cu CRISPR-LNP a dublat speranța medie de viață a șoarecilor cu tumori de glioblastom, îmbunătățind rata de supraviețuire globală cu aproximativ 30%.

„În ciuda utilizării sale extinse în cercetare, implementarea clinică este încă în fază incipientă, deoarece este necesar un sistem de livrare eficient pentru a folosi în siguranță și cu precizie CRISPR către celulele sale țintă. Sistemul de livrare pe care l-am dezvoltat vizează ADN-ul responsabil pentru supraviețuirea celulelor canceroase. Acesta este un tratament inovator pentru cancerele agresive care nu au tratamente eficiente astăzi”, concluzionează cercetătorul, potrivit MedicalXpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel