Un portret al lui Mozart la vârsta de 13 ani va fi scos la vânzare în luna noiembrie
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Un portret al lui Mozart la vârsta de 13 ani, unul dintre puţinele pictate în timpul vieţii sale, care încă face parte dintr-o colecţie privată, va fi scos la vânzare de Christie's pe 27 noiembrie la Paris şi ar putea fi adjudecat cu o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 de milioane de euro, a anunţat marţi casa de licitaţii, citată de AFP, citează Agerpres.

Lucrarea, atribuită maestrului veronez Giambettino Cignaroli şi care datează din ianuarie 1770, a fost pictată în urma succesului uriaş al unui concert de orgă susţinut de copilul-minune la Verona în acel an.

"În general, numele pictorului este cel care atrage cumpărătorii. De data aceasta va fi subiectul, Mozart", a declarat pentru AFP Astrid Centner, director al Departamentului de Tablouri Vechi al Christie's Paris.

Tabloul, care-l înfăţişează pe tânărul virtuoz, cu o mină serioasă, în faţa unui clavecin, purtând un costum de culoarea roşu aprins şi o perucă albă, "degajează o mare inteligenţă, este foarte realist şi imortalizează un moment magic din cariera compozitorului", a completat aceasta.

Şi mai interesantă este însă este partitura din faţa lui Mozart, obiectul a numeroase încercări de descifrare. "Unii muzicologi susţin că este opera veneţianului Baldassare Galuppi, alţii spun că este vorba chiar despre o compoziţie a lui Mozart care s-a pierdut", a indicat Centner.

"Există foarte puţine portrete ale lui Mozart pictate în timpul vieţii sale şi acesta este probabil ultimul dintr-o colecţie privată", a dat asigurări ea.

Cele mai cunoscute reprezentări ale tânărului Mozart sunt un desen aflat la Muzeul Carnavalet, care îl înfăţişează la vârsta de 7 ani la pian, alături de familia sa, precum şi un tablou, de la vârsta de 6 ani, atribuit lui Lorenzoni şi aparţinând universităţii Mozarteum din Salzburg, oraşul său natal.

"Ceea ce este extraordinar la acest tablou este că putem retrasa foarte precis circumstanţele comenzii. Nu se întâmplă foarte adesea în lumea artei", a declarat Centner. "Tatăl lui Wolfgang, Leopold, vorbeşte despre aceasta într-o scrisoare către soţia sa, datând tabloul 6-7 ianuarie 1770", a explicat Centner.

Aflat în turneu din decembrie 1769 cu tatăl său în Italia - oprire obligatorie pentru toţi pictorii şi muzicienii vremii - Mozart va susţine mai multe concerte în oraşe precum Verona, unde uimeşte elita locală.

În scrisoare, tatăl lui Mozart relatează că Pietro Lugiati, perceptor general la Veneţia, a decis să comande tabloul, care a fost pictat în două şedinţe succesive.

În partea de jos a acestuia se poate citi un text în latină care vorbeşte despre precocitatea copilului.

Christie's susţine că nu are dovada oficială că pictorul portretului este Giambettino Cignaroli.

Tabloul provine din colecţia marelui pianist Alfred Cortot, vândută de Christie's la 7 octombrie.

Redescoperit în 1865 de Leopold von Sonnleithner, un mecena pentru artişti precum Beethoven şi Schubert, portretul a fost expus de câteva ori la Carnavalet şi la Salzburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel