Uniunea Scriitorilor din România sare în sprijinul revistei Familia
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Uniunea Scriitorilor din România
Uniunea Scriitorilor din România
Uniunea Scriitorilor din România a luat act cu mirare și îngrijorare de propunerea administrației locale din județul Bihor vizând anularea personalității juridice a revistei „Familia” și transformarea ei într-un compartiment al Bibliotecii Județene.

„Precizăm, pe această cale, că înțelegem și salutăm eforturile Consiliului Județean Bihor de reducere a personalului administrativ și de creștere a eficienței administrației publice. Prin proiectele în care am fost parteneri, am avut ocazia să constatăm calitatea administrației publice locale, atât în Oradea, cât și în județul Bihor. Am avut întotdeauna în dl Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului Oradea și actualul președinte al Consiliului Județean, un interlocutor atent la problemele culturii naționale, ale literaturii române și ale scenei literare orădene. 

Revista „Familia” nu  este o publicație de interes local, ci o revistă culturală națională, editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu un rol-cheie atât în întreținerea unei activități literare profesioniste în județul Bihor, în partea de nord-vest a României, cât și în întregul metabolism al literaturii române. Ca bun de patrimoniu cultural imaterial, ea nu poate fi lichidată și transformată într-un compartiment subaltern al unei instituții care are o cu totul altă funcție.

Tocmai de aceea, ni se pare de neînțeles decizia anulării personalității juridice a publicației „Familia”, mai ales în condițiile în care membrii redacției acceptaseră – pe parcursul a două întâlniri cu conducerea CJ Bihor – măsurile necesare de reducere a personalului. Pierderea personalității juridice a revistei și dizolvarea ei în cadrul unei biblioteci județene (care are o cu totul altă menire culturală) aduc, în opinia noastră, o gravă atingere nu numai publicației în sine, ci și vieții literare bihorene, literaturii române în general. 

În fața acestei situații, conducerea Uniunii Scriitorilor din România solicită Consiliului Județean Bihor scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 15 decembrie 2020, a propunerii de lichidare a personalității juridice a revistei „Familia” și de transformare a ei într-un compartiment al BJ Bihor. 

Credem că responsabilitatea administrativă și spiritul managerial pe care dl președinte Ilie Bolojan le-a demonstrat întotdeauna pot găsi o altă soluție, care să împace necesitatea eficientizării administrației județene cu păstrarea identității (inclusiv juridice) și personalității revistei „Familia”, publicație literară importantă și de tradiție în cultura română” se arată într-un comunicat semnat de Conducerea Uniunii Scriitorilor din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel