Unul din opt pacienţi COVID-19 vindecaţi, MORT în 140 de zile. Studiu îngrijorător
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Pacienţii COVID-19, risc de deces la luni bune după vindecare. Sursa: Pixabay
Pacienţii COVID-19, risc de deces la luni bune după vindecare. Sursa: Pixabay
Un studiu din Marea Britanie scoate la iveală date îngrijorătoare. Aproape o treime dintre pacienţii COVID-19 vindecaţi se reîntorc în spitale în cel mult 5 luni de la externare şi unul din opt pacienţi vindecaţi moare din cauza complicaţiilor. 

Studiul realizat de Universitatea Leicester şi de Biroul Naţional pentru Statistică (ONS) arată că din 47.780 de persoane externate din spital în primul val, 29,4 la sută au fost reinternaţi în cel mult 140 de zile. De asemenea, studiul arată că 12,3 la sută dintre aceştia au murit. 

Totul ar fi din cauza efectelor pe termen lung ale COVID-19, boală din cauza cărora multe persoane vindecate au dezvoltat probleme de inimă, diabet, probleme la ficat sau rinichi. 

Kamlesh Khunti, profesor de diabetologie şi medicină vasculară la Universitatea Leicester a declarat că acesta a fost cel mai mare studiu în care au fost implicaţi pacienţii COVID-19 externaţi. 

"Se pare că oamenii merg acasă, au aceste sechele pe termen lung, se reîntorc în spital şi mor. Vedem că aproape 30 la sută s-au întors la spital, adică foarte mulţi. Numerele sunt uriaşe! Nu ştim dacă diabetul provocat ulterior este din cauză că COVID-19 a distrus celulele beta care fabrică insulina, caz în care ai diabet tip 1, sau dacă a dus la o rezistenţă la insulină, caz în care ai diabet tip 2, dar vedem că a crescut numărul de diagnostice de diabet", a spus Kamlesh Khunti, conform Daily Mail

Cifrele, mult mai mari în realitate?

 

Actualmente, Guvernul Marii Britanii consemnează un deces ca fiind legat de COVID-19 dacă pacientul moare în cel mult 28 de zile de la un test pozitiv. 

Tocmai de asta, numărul deceselor ar putea fi mult mai mare, dacă mii de supravieţuitori ai COVID-19 s-au întors în spital cu probleme de sănătate după ce au contractat boala. 

În decembrie, ONS a estimat că unul din 10 pacienţi COVID-19 a suferit de efecte pe termen lung ale bolii, simptomele fiind întinse pe trei sau chiar şase luni. La simptome sunt incluse oboseala extremă, probleme cu respiraţia, problemele cu memoria sau lipsa de concentrare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel