USR, strategie devastatoare în fața PNL. Marele perdant al asumării lui Orban pe alegerile în două tururi
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Dan Barna își face strategii și calcule cu privire la alegerile locale. Miza este Capitala, fiind singura pusă pe masa negocierilor cu PNL și motiv de dispută cu PLUS. 

11% vs. 45%. Care e mai mare? Poziția de negociere a lui Barna

Și-n această seară, Dan Barna a vorbit, la Realitatea TV, despre strategia pentru locale, necesitatea unui candidat comun cu PNL. Dan Barna se află într-o poziție de negociere acum de la 11-12% cu un PNL care a ras tot pe scena politică de la europarlamentare încoace, dat la 45% în sondaje. Adăugăm un PSD cu un bazin electoral constant, în jur de 25%, maximum 30%, cât speră social-democrații. 

PNL a făcut jocurile fără USR

Greșeala majoră pe care a făcut-o USR la prezidențiale, când n-a avut curajul să-și atace principalul contracandidat, cel al PNL-ului, blocându-se într-un Dragnea care era deja închis, are bătaie pe termen lung și asta o dovedește și-n aceste zile, în care PNL nici nu-l bagă în seamă. 

Întrebat Dan Barna de când n-a mai vorbit cu președintele Klaus Iohannis, marele jucător al acestor zile, a răspuns că n-a mai vorbit de la ”sărbători”, dând de înțeles că n-a avut nicio discuție despre pașii făcuți deja de PNL. A mai spus, vizibil prins pe picior greșit de situație, că ”mâine va avea o discuție cu Orban și se vor vedea zilele următoare”, adică post factum. 

Odată anunțată asumarea pe alegerile în două tururi, PNL i-a spus ”pa(s)”

În condițiile în care Guvernul Orban a pornit pe acest drum, cu speranța anticipatelor sau nu, dar pornind pe drumul alegerilor în două tururi, miza curentă a lui Orban și a lui Iohannis, USR este mare pierzător de pe scena politică. Ciucu, fost consilier PNL, le-a spus ”pa, pa”, dar ne vedem apoi, când vom avea nevoie de voi. 

Alegerile într-un singur tur, singura șansă ca USR să conteze la masa negocierilor cu PNL

USR-PLUS, cu marea problemă chiar în propria curte (Vlad Voiculescu sau Nicușor Dan) se roagă de marele PNL să-i bage în seamă în Capitală, pentru că ei ar avea cele mai mari șanse. Ar avea șanse de negociere cu Orban doar dacă ar fi alegerile într-un singur tur, pentru că PNL ar avea nevoie de certitudinea că va câștiga Capitala, marele semnal de forță pentru toată țara. Singur în bătălia cu Firea, într-un singur tur, chiar și cu sondajele care, aparent, spulberă tot, candidatul PNL ar fi fost într-un dezechilibru și ar fi avut nevoie de certitudini, nu și-ar fi permis să rupă lanțul de reușite. Însă acum, când vor fi două tururi, cel puțin potrivit deciziei de moment, PNL intră sigur în al doilea tur, iar USR va fi nevoit să-l susțină, neavând cum să susțină un PSD pe care l-a demonizat sau, și mai rău, pe Gabriela Firea. 

Prin urmare, a fi mereu în urma PNL s-a demonstrat a fi devastator pentru un USR care așteaptă să fie hrănit de liberali. În cele din urmă, cum le-a spus și Ciucu, ar putea să primească doar firimituri, dar tot în interesul PNL, în lupta cu adevăratul său adversar, PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel