Urmărește emisiunea live
Victor Alistar, după un an la CSM: E regretabil. Am observat mai multe lucruri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Victor Alistar
Victor Alistar
Victor Alistar, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile, a vorbit la DC News despre ce se întâmplă în această instituție.

A trecut un an de când și-a preluat mandatul alături de Romeu Chelaru, amândoi fiind în calitatea de reprezentanți ai societății civile. Victor Alistar a fost întrebat cum vede situația la CSM și cu ce așteptări a venit în instituție.

”S-a împlinit anul de când am preluat mandatul la CSM alături de domnul Romeu Chelaru. Așteptările erau acelea de un mediu deschis, un mediu al dialogului în care să putem să avem și opinii diferite. Mă așteptam ca interesul central al discuției să fie interesul justiției și al justițiabilului. A fost un an plin de controverse, de discuții nu întotdeauna foarte argumentate și în care am observat că lipsește aproape cu desăvârșire sau foarte rar apare noțiunea de justițiabil, interesul justițiabilului.

De pildă, marți am avut pe ordinea de zi scoaterea la concurs a unor posturi la Înalta Curte și s-a optat scoaterea posturilor de acolo de unde s-au vacantat fără a face neapărat o analiză că sunt secții mult mai încărcate la ÎCCJ, iar altele mai puțin încărcate. Acest lucru se reflectă și în numărul de dosare pe o ședință, dar se reflectă și în termenele care se acordă fiind mai largi. Acest lucru presupune un proces judiciar îndelungat dacă nu se echilibrează resursele. Este doar un exemplu”, a zis Victor Alistar la interviurile DC News.

Polarizare

”Am observat o polarizare, exact polarizarea pe care o vedem în societate. Este regretabil că sunt și voci care optează să abordeze tematicile în funcție de simpatii sau antipatii raportate la decidenții publici. Am mai observat dorința foarte mare a magistraților să aibă co-decizie în legiferare. Or noi știm foarte bine că o putere face legea, iar altă putere o aplică. Dă un punct de vedere, participă constructiv cu opinii, dar nu poate și nu are legitimitatea de a pretinde să influențeze. Cum ar mai fi obiectivitate și imparțialitate dacă cine face legea este și cel care o aplică? Nu este foarte multă transparență. Am observat că există dedicare din partea membrilor CSM pe diferite subiecte care sunt de interes pentru sistem și asta este foarte bine. Ar trebui mai mult să primeze dialogul”, a mai spus Victor Alistar.

Iată răspunsul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel