Victor Costache: Avem două soluții pentru finanțarea sistemului medical
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Victor Costache a spus că probleme de finanțare ale sistemului sanitar ar putea fi rezolvate prin două soluții: creșterea alocărilor din PIB sau implementarea unui sistem complementar de asigurare a pacienților.  

Invitat la o emisiune la B1TV, Ministrul Sănătății a precizat că varianta în care să crească alocările din PIB pentru domeniul sănătății depinde de respectarea promisiunilor politicienilor de a da bani mai mulți pentru sănătate.

Victor Costache a mai spus că va trebui găsită o soluție pentru ca sistemul să poată oferi serviciile de care pacienții au nevoie.

"Avem varianta unei alocări mai mari din PIB la bugetul sănătății sau să găsim un sistem complementar de asigurare sau abonament. Trebuie să ajungem la un buget mai mare pentru sănătate (...) Deocamdată bugetul este prea mic pentru nevoile populației, a fost mărit în ultimii ani, dar încă nu este suficient", a spus Costache.

Costache a mai spus și că acuzația de privatizare a programelor nu are sens, amintind că posibilitatea ca unitățile private să acceseze unele programe de sănătate există deja și este benefică pacienților.

"Acum câțiva ani aveam cozi la radioterapie care au dispărut după ce un număr important de pacienți au putut accesa programul și în sistemul privat. Serviciul de dializă este la nivel european și pacienții nu plătesc nimic din buzunar și nici nu trebuie să o facă (...) Sunt programe de sănătate care deja funcționează atât în mediul privat, cât și în cel de stat. Nu are sens acuzația că privatizăm programele de sănătate", susține ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel