Victor Costache despre tragedia de la Pitești: schimbă legea pentru cabinetele stomatologice
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Ministrul Sănătății Victor Costache spune că se vor lua o serie de măsuri legale pentru a nu se repeta tragedia copilului care a murit după ce i-a fost efectuată o anestezie într-un cabinet stomatologic din Pitești.  

Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat, într-o emisiune la B1 TV că decesul copilului anesteziat din Pitești "a fost o tragedie care nu trebuie să se repete". Acesta a adăugat: "ați văzut că Ministerul Sănătății a reacționat imediat și clinica a fost închisă în aceeași zi, echipele de la DSP au făcut imediat un control și activitatea a fost suspendată".

Întrebat legat de impactul situației, Ministrul Costache a afirmat că îi este greu să evalueze "amploarea fenomenului". "Chiar în ziua în care a fost acea tragedie, managerul unui mare spital din București m-a sunat spunând că a avut exact aceeași problemă cu propriul copil la o clinică care nu avea punct de lucru ATI. (...) Scaunul stomatologic nu are ca vocație să fie folosit pentru anestezie generală. S-a dat o anestezie generală cu un cocktail medicamentos puternic fără posibilitatea de a monitoriza, fără să existe oxigen, fără să existe monitor, fără să existe o sală de trezire. Acest fenomen trebuie încetat", a precizat oficialul.

Ministrul a mai precizat că anestezistul avea datoria să verifice unele aspecte medicale: "Nu poți să faci o procedură medicală atât timp când nu ai condiții. Nu contează ce contract. (...) Sunt niște norme de minimă securitate care nu erau respectate".


Costache a subliniat că tragedia de la Pitești aduce nou o serie de măsuri legale.

"Vom implementa rapid la nivel național un set de măsuri la nivel național un set de măsuri pentru ca aceste drame să nu se mai întâmple în cabinetele stomatologice. (...) Toți cei care fac astfel de manevre care necesită anestezie generală vor fi obligați să aibă acest punct de lucru de anestezie. Vedeți, pe de o parte avem cei care critică măsurile dure care sunt luate, procesele de acreditare, vizitele, controalele DSP-ului, când apar ordine de ministru - când vrem să sporim siguranța pacientului - , după care cerem măsuri mai ferme când apar astfel de tragedii. Este foarte important că reprezentanții medicilor stomatologi, Societatea Română de Anestezie - și salut Societatea Română de Anestezie care prin vocea președintelui său a reacționat imediat și a rugat ca astfel de practici să nu se mai întâmple și am început deja sesiunile de lucru pentru a bloca acest fenomen", a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat ministrul cum se va asigura că astfel de practici de anestezie generală nu se vor repeta în țară, ministrul Costache a spus: "nu cred că cineva va mai risca după ce s-a întâmplat. Cazul a fost intens mediatizat, sancțiunile au fost imediate și vor fi în continuare foarte dure și nu văd cine ar mai avea inconștiența să mai riște".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel