Cât te protejează masca din BUMBAC în fața COVID-19. Care este cea mai bună mască - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cercetătorii japonezi au făcut un experiment pentru a vedea cât de eficiente sunt diferite tipuri de măști de protecție pentru prevenirea infectării cu Sars-Cov-2.

Cercetătorii japonezi au arătat că măștile pot oferi protecție împotriva particulelor de coronavirus din aer, dar chiar și cele mai bune măști nu pot elimina în totalitate riscul de contagiune, transmite Reuters.

Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au construit o cameră sterilă și două manechine pe care le-au îndreptat unul către celălalt. Unul dintre ele, echipat cu un nebulizator, a simulat tusea și a expulzat particulele reale de coronavirus în aer. Celălalt manechin a imitat respirația naturală, cu o cameră de colectare a virușilor care trec prin căile respiratorii.

Cât de eficiente sunt măștile de protecție

În urma experimentului, cercetătorii au constatat că masca de protecție din bumbac a redus absorbția virală de către capul receptorului cu până la 40%. O mască N95, utilizată de profesioniștii din domeniul medical, a blocat virusul până la 90%. Cu toate acestea, chiar și atunci când masca N95 a fost montată pe fața manechinului cu o bandă adezivă, unele particule de virus s-au strecurat. Atunci când i s-a pus mască manechinului care imita tusea, măștile de protecție au blocat mai mult de 50% din transmiterea virusului.

S-a dovedit că masca este cel mai mult eficientă atunci când amândouă manechine au purtat mască de protecție. Experimentul vine în contextul în care există un consens din ce în ce mai mare în rândul experților în sănătate că virusul COVID-19 poate fi răspândit prin aer. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și-au revizuit îndrumările în această lună pentru a spune că agentul patogen poate rămâne în aer ore întregi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel