Urmărește emisiunea live
VIDEO. Mărturia unui medic șef de la ATI: Vezi pe analize nişte rezultate care sunt incredibile și pacientul mai este viu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Medicul şef al celei mai mari secţii de ATI din judeţul Sibiu, cea de la Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă (SCJU), Mihai Sava, a vorbit despre situația generată de pandemie.

Cu o experienţă de 27 de ani în ATI, medicul Mihai Sava recunoaşte că acest an este unic şi este impresionat de toţi pacienţii cu COVID-19, care tolerează nivele scăzute de oxigenare a sângelui, practic analizele îi şochează pe medici în timp ce bolnavii totuşi încă mai respiră.

"Toţi te impresionează, fiindcă aceşti pacienţi tolerează, faţă de alţi pacienţi, cu alte patologii respiratorii, tolerează nivele scăzute de oxigenare a sângelui, le tolerează foarte bine şi îi vezi că respiră dificil, dar nu extraordinar şi cu toate acestea vezi pe analize nişte rezultate care sunt incredibile, adică nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenării sângelui. Asta este cel mai impresionant la pacienţii aceştia şi, la un moment dat, trebuie să iei decizia să-l intubezi şi să-l sedezi şi să mergi mai departe cu ventilaţie mecanică invazivă", a povestit Mihai Sava pentru Agerpres.

De ce rata mortalității de la ATI este atât de mare

Medicul Mihai Sava a explicat că bolnavii cu COVID-19 sunt unici faţă de ceilalţi cu probleme respiratorii, iar asta face ca şi numărul de decese din ATI să fie foarte mare.

"Fără oxigen, nu doar în patologia COVID, în toate patologiile, dar în special în patologia COVID, fără oxigen nu există Terapie Intensivă, fără oxigen nu există (ATI - n.r.) în nicio patologie respiratorie, mai ales la COVID, unde lumea vede că pacientul respiră greu şi se desaturează. Dar COVID-ul este o boală multisistemică, plămânul este cel mai evident, că pacientul nu are aer, dar (...) toate organele pe rând clachează.

Din cauza aceasta este şi rata mortalităţii aşa de mare şi din cauza aceasta apar modificări morfopatologice, deci la nivel celular, în plămân, pe care nu le întâlneşti la alte patologii respiratorii. Şi din cauza aceasta şi recuperarea pulmonară a pacientului cu COVID este extrem de dificilă. El rămâne cu nişte sechele importante, chiar dacă reuşeşte să treacă peste boala acută", atrage atenţia Mihai Sava.

Provocările de la ATI

Şeful Secţiei de ATI din SCJU Sibiu anunţă creşterea cu 50% a numărului de paturi pentru pacienţii COVID-19, ceea ce înseamnă un total de 18 locuri.

"Ca să deschizi un pat de ATI, sunt două probleme foarte mari: prima este problema financiară, a aparaturii, fiindcă un pat de Terapie Intensivă adevărată necesită o aparatură multiplă şi foarte scumpă. Dacă se rezolvă această problemă financiară de dotare a patului, locaţia patului, fiindcă sunt nişte reguli de suprafaţă şi de cubaj, fiindcă în jurul acestui pat există foarte multe aparate şi necesită un spaţiu mult mai mare decât un pat normal de spital, deci trebuie locaţia, dar o problemă extrem de importantă este personalul medical care deserveşte aceste paturi, fiindcă este un personal supraspecializat şi nu poţi să îl formezi în două-trei zile.

Sunt luni de zile care sunt necesare ca să formezi un asistent medical, care lucrează pe o secţie non-Terapie Intensivă, ca să poată lucra eficient într-o secţie de Terapie Intensivă. Deci este foarte dificil să organizezi un pat de Terapie Intensivă. Din fericire, noi reuşim, în scurt timp, să mai deschidem încă şase paturi de Terapie Intensivă în sistemul modular din curtea spitalului, deci vom avea în total 18 paturi de Terapie Intensivă COVID.

Nu ne ocupăm doar de pacienţii COVID şi asta lumea uită. Acum fiind atât de mare impactul mediatic, cu acest COVID, lumea se gândeşte că în Terapie Intensivă sunt trataţi doar aceşti pacienţi, dar nu, este o greşeală. Noi avem acelaşi număr de pacienţi non-COVID pe care îl aveam şi înainte şi de care trebuie să avem grijă zi de zi" a explicat Mihai Sava.

"Mă voi vaccina sută la sută"

"Boala există cu adevărat, trebuie să fim conştienţi, să ne protejăm şi pe noi şi pe semenii noştri, pe colegii noştri, pe familia noastră. Boala există, rezultatele sunt dramatice din cauza faptului că este extrem de contagioasă şi, într-un scurt timp, un număr mare de oameni suferă de această boală.

Alt lucru pe care vreau să îl spun şi nu l-am mai spus până acum, am înţeles că în curând va veni vaccinul pentru COVID, care s-a realizat într-un timp extraordinar de scurt faţă de alte vaccinuri şi, din păcate, sunt foarte mulţi oameni sceptici şi la adresa vaccinului şi la faptul că mulţi gândesc că, dacă fac vaccinul, se vor îmbolnăvi din cauza vaccinului, ceea ce nu este adevărat absolut deloc şi vreau să subliniez că, dacă este posibil să te vaccinezi, dacă ai posibilitatea să obţii acest vaccin, eu încurajez pe toată lumea să se vaccineze. Eu o să mă vaccinez sută la sută", a menționat medicul şef al ATI din SCJU Sibiu, Mihai Sava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel