Vitaminele, reacții adverse și riscuri. La ce să te aștepți
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Suplimentele zilnice nu ar trebui să provoace reacții severe în corp, deși pot produce unele efecte secundare ușoare. Însă care sunt efectele adverse la care vă puteți aștepta dacă depășiți doza recomandată sau dacă aveți alergie la unele vitamine.  

Suplimentele de vitamine sunt luate pentru a menține nivelul adecvat de vitamine și minerale din organism. Drugs.com avertizează că nu trebuie să luați mai mult decât doza recomandată pe flacon pentru a evita reacțiile adverse. Unele reacții ale organismului la vitamine pot include reacții adverse comune, reacții alergice și reacții cutanate, notează Livestrong.

Efecte secundare comune

Potrivit MedlinePlus, cele mai frecvente reacții adverse ale unei vitamine sunt problemele la stomac și un gust neplăcut în gură. Un stomac supărat poate provoca greață, diaree, crampe, balonare și vărsături. Drugs.com recomandă să luați vitamine cu un pahar de apă în timpul mesei pentru a preveni reacțiile adverse comune.

Reactii alergice

O reacție alergică la vitamine este rară, dar poate apărea. HealthTree afirmă că o alergie la vitamine va provoca simptome distinctive, cum ar fi congestia nazală, astmul, respirația șuierătoare, lipsa respirației, oboseala, durerile de cap, mâncărimea și erupțiile cutanate. O reacție alergică este o defecțiune a sistemului imunitar care determină organismul să-și construiască o apărare împotriva vitaminei.

Reacții ale pielii

Reacțiile cutanate se pot forma după administrarea vitaminelor. Reacțiile cutanate pot fi rezultatul unei reacții alergice sau a unei intoleranțe. Cele mai frecvente reacții ale pielii de la o alergie la vitamine includ urticarie, eczeme și inflamații la nivelul pielii, potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie. Reacțiile cutanate vor provoca inflamații, iritații, umflare și roșeață pe piele. Puteți experimenta arsuri sau mâncărimi minore până la severe.

Tratament

Dacă bănuiți că reacția la administrarea vitaminei este legată de o alergie, discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea unui antihistaminic. Antihistaminicele restricționează organismul de la producerea histaminei, ameliorează simptomele alergice minore, cum ar fi urticarii, strănutul și ochii apoși. Reacțiile cutanate pot fi tratate cu creme steroide topice, cum ar fi crema de hidrocortizon, conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie.

Avertizare

Drugs.com avertizează că administrarea vitaminelor poate provoca șoc anafilactic, o reacție alergică rară în tot corpul. Dacă aveți amețeli, un puls rapid, dar slab, confuzie mentală și căi respiratorii îngreunate, sunați imediat la 112.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel