Vot alegeri prezidențiale diaspora. În ce condiții poate fi prelungit programul secțiior de votare
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Facebook ”Vot diaspora”
foto Facebook ”Vot diaspora”
Românii din diaspora pot vota trei zile în primul tur al alegerilor prezidențiale, trei zile pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Astăzi, votul în afara țării a început la ora 12:00, la fel va începe și în vinerea dinaintea celui de-al doilea tur. 

Secțiile de votare se închid la ora locală 21:00. Sâmbătă și duminică programul e de la ora 07:00 la ora 21:00 în diaspora, cu posibilitatea ca ora închiderii secției de votare să fie prelungită până la ora 23:59. 

Alegătorii, atât din afara țării, cât și din România (n.r. duminică), care vor fi prezenți în secțiile de votare la ora 21:00, când acestea ar trebui să se închidă, vor putea vota în continuare, dar nu vor putea depăși ora 23:59. 

Cum se procedează:

- La ora 21:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției de votare. 

- alegătorii care se află în secția de votare și cei care se află în afara secției, la rând, la ora 21:00, își vor putea exercita dreptul de vot, dar nu mai târziu de ora 23:59. 

- doi reprezentanți ai secției de votare verifică, la ora 21:00, dacă mai sunt alegători în afara secției, care așteaptă să voteze, vor constata și vor monitoriza ordinea în care aceștia vor avea acces la vot. 

Dacă un alegător vine să voteze după ora 21:00, chiar dacă secția de votare ar putea fi deschisă chiar și până la ora 23:59, acesta nu va mai putea vota. Vor putea vota doar cei care așteptau să voteze la ora 21:00, când s-a declarat închisă secția de votare. 

25.189 de români din afara țării au votat prin corespondență. Restul românilor din afara țării au votat pe listele suplimentare, la această oră fiind 100.376 de votanți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel