Urmărește emisiunea live
Vrancea: O carte veche de aproape 200 de ani a fost clasată în patrimoniul cultural naţional
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Volumul "Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii", o carte veche de aproape 200 de ani, a fost clasată în patrimoniul cultural naţional mobil ca urmare a demersurilor realizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, a anunţat, miercuri, instituţia.

"Volumul 'Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii' a fost clasat în categoria Fond, de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, în baza unei expertize şi documentaţii de clasare întocmită voluntar de către Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente în cadrul Muzeului Vrancei. 'Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii' a fost tipărită de Tipografia lui Ioan Bart, Sibiu, în anul 1827 şi se află în colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea. Acest exemplar face parte din seria de tipărituri prin care oficina sibiană a contribuit la constituirea unui limbaj literar şi ştiinţific în limba română", a precizat, într-un comunicat remis AGERPRES, Direcţia de Cultură Vrancea.

Potrivit sursei citate, clasarea acestui nou bun cultural continuă seria prin care, în anul 2014, la iniţiativa instituţiei, au fost clasate alte trei volume de carte veche, respectiv "Ceaslov", "Carte folositoare de suflet" şi "Istoria Noului Testament" aflate în proprietatea Bibliotecii Judeţene "Duiliu Zamfirescu" Vrancea.

De asemenea, Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea a propus spre clasare, în categoria "Fond", încă un volum de carte veche românească, respectiv "Triodion", aflată în proprietatea unei mănăstiri din judeţul Vrancea. Cartea este bogat ilustrată, cu diverse elemente ornamentale în cerneală neagră şi roşie şi a fost scoasă în Tiparniţa oraşului Bucureşti de către preotul Stoica Iacovici în lunile septembrie - decembrie ale anului 1746.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel