Zăpada are 4 metri pe Transfăgărășan. Imagini impresionante / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Zăpada are 4 metri pe Transfăgărășan. Imagini impresionante     /    Sursă foto: Captură salvamont Argeș
Zăpada are 4 metri pe Transfăgărășan. Imagini impresionante / Sursă foto: Captură salvamont Argeș
Zăpada a ajuns la peste 4 metri în zona înaltă a Carpaților, iar riscul de avalanșă este ridicat. Reprezentanții Salvamont Argeș au postat imagini de pe Transfăgărășan.

În zona Bâlea, pe Transfăgărășan și pe Transalpina s-au format troiene de peste 4 metri de zăpadă, iar Salvamont Argeș a anunțat că există risc mare de avalanșă. La peste 1.800 m se găsește un strat însemnat de zăpadă pulver, instabil, acumulat în cursul acestei săptămâni, ce atinge pe alocuri 100-150 de cm, fiind depus peste stratul vechi consolidat și stabil.

Acumulările sunt mai consistente în zonele adăpostite, depășind câțiva metri, în timp ce în zonele înainte s-au format plăci recente de vânt. Există riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii din cauza cantității mari de zăpadă instabilă. Riscul este amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Zăpadă mare și la altitudini mai joase

Sub 1.800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, depășind pe alocuri 70-80 de cm, fiind dispus peste stratul vechi și consolidat. În zonele adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă, iar stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari.

Statul de zăpadă măsoară 354 de centrimetri la Bâlea Lac, fiind cea mai mare valoare din Carpații Meridionali. În această zonă zăpada măsoară 170 cm la Vf. Omu, 162 cm la Vf. Țarcu, 110 cm la Păltiniș, 106 cm la Cuntu, 96 cm la Sinaia, 79 cm la Parâng, 70 cm la Predeal și 46 cm la Fundata.

În Carpații Orientali zăpada măsoară 177 cm la Lăcăuți, 141 cm la Vf. Călimani, 120 cm la Ceahlău-Toaca, 96 cm la Vf. Iezer, 81 cm la Penteleu și 72 cm la Bucin. În Carpații Occidentali stratul de zăpadă a ajuns la 118 cm la Semenic, 40 cm la Sâna de Vale, 32 cm la Băișoara, 25 cm la Vf. Vlădeasa, 20 cm la Roșia Montană, informează BizBrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel