'La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.
Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie 2019) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului Regiune Gastronomică Europeană 2019, considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi, mai ales, să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă', a declarat muzeograful Karla Roşca.
Pe parcursul a patru zile, participanţii la târg se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu alcătuit din specialişti în olărit şi gastronomie va desemna cei mai buni olari şi bucătari - olari. Evenimentul va începe miercuri, la ora 9,00, la Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară, potrivit comunicatului. 'Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku vor fi organizate pentru public în zilele de joi (18 iulie) şi sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19,00. În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019, în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, judeţul Sibiu. Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10,00.
Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: ciorbă săsească de fasole verde, slambuc, gulaş cu fasole boabe, întinsoare bistriţeană, gulaş cu găluşte, supă de ceapă, coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie 2019, începând cu ora 13,00: supă de varză, gulaş unguresc, tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, supă de prins flăcăii, gulaş cu carne de porc. Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului', se mai arată în comunicatul organizatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 28 martie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are nevoie de o schimbare. Bucură-te de viață!
- Alternativa din capitalele europene, după interzicerea centralelor pe gaz. Ștefan Pălărie (USR): Nu transportă gaz până în apartament
- AFM, finanțare de 1900 de euro pentru fiecare familie unde venitul pe membru este sub 1700 de lei. Ce este programul ”Prima Conectare”. ”Aduceți civilizația în casa omului”
- Dan Negru mai vrea o lege dacă se decide închiderea supermarketurilor în weekend: Să-i interzică lui Bartoș!
- BANCUL ZILEI: După căsătorie...
- Strategul Cristian Socol, reacție la ultimele date Eurostat despre România. Am depășit și Ungaria. Cea mai mare viteză din ultimii 10 ani
- Şedinţă de Guvern: Modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, pe ordinea de zi
- Un înlocuitor al zahărului, mai dăunător decât zahărul în sine. Medicii trag un semnal de alarmă: Evitați-l!
- Alexandru Rafila, reacție după ce Oana Sivache (ASSMB) a fost inculpată de DNA
- Motivul pentru care testele PISA nu sunt relevante pentru România. Marian Staș, coordonator de programe educaționale: Analfabetismul logic e problema