Zeci de olari români şi străini vin să gătească la un târg de ceramică la Muzeul în aer liber din Sibiu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un număr de 30 de olari din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria vor găti şi vor realiza vase de ceramică, de miercuri până duminică, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul Târgului 'Frumos. Ceramic. Folositor', potrivit unui comunicat de presă.

'La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.

Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie 2019) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului Regiune Gastronomică Europeană 2019, considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi, mai ales, să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă', a declarat muzeograful Karla Roşca.

Pe parcursul a patru zile, participanţii la târg se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu alcătuit din specialişti în olărit şi gastronomie va desemna cei mai buni olari şi bucătari - olari. Evenimentul va începe miercuri, la ora 9,00, la Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară, potrivit comunicatului. 'Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku vor fi organizate pentru public în zilele de joi (18 iulie) şi sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19,00. În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019, în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, judeţul Sibiu. Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10,00.

Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: ciorbă săsească de fasole verde, slambuc, gulaş cu fasole boabe, întinsoare bistriţeană, gulaş cu găluşte, supă de ceapă, coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie 2019, începând cu ora 13,00: supă de varză, gulaş unguresc, tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, supă de prins flăcăii, gulaş cu carne de porc. Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului', se mai arată în comunicatul organizatorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel