Urmărește emisiunea live
'Zilele Filmului Maghiar', în premieră la Brăila
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Municipiul Brăila va găzdui, timp de trei zile, prima ediţie a evenimentului "Zilele Filmului Maghiar", manifestare organizată de Institutul Maghiar, în parteneriat cu Cinematograful de Arta Cinefeel şi Centrul de Creaţie din oraş, care va cuprinde o serie de filme artistice şi documentare subtitrate în limba română.

Manifestarea se va deschide joi, cu proiecţia filmului "Ungaria sălbatică", regizat de Torok Zoltan, un documentar care urmăreşte viaţa de zi cu zi a unei familii de vulturi-codalbi şi aventurile unei vidre tinere, undeva în străfundul mlaştinilor Ungariei.

"Filmul reuşeşte să redea cu ajutorul imaginilor fascinante şi al poveştii captivante legăturile profunde între tradiţie şi peisajele, fauna şi flora maghiare. Cu o întindere ce cuprinde toate cele patru anotimpuri şi cu mai bine de douăzeci de locuri în care s-a filmat, documentarul este prima producţie din ultimele decenii care face o prezentare cuprinzătoare a florei şi faunei sălbatice din Ungaria", se arată în prezentarea filmului.

Vineri este programat filmul "Sper să mori data viitoare", în regia lui Schwechtje Mihaly, o dramă "cu adolescenţi, cyberbullying, sexting, manipulare, abuz, ecartul dintre realitate şi online". Eszter, o adolescentă de 16 ani, este îndrăgostită în secret de profesorul ei de engleză. Peter, un adolescent de 16 ani, este îndrăgostit iremediabil de Eszter. Într-o zi, profesorul anunţă că va trebui să plece din ţară pentru a preda la Londra. În aceeaşi zi, Eszter primeşte un e-mail aparte de la revedere de la profesorul ei. Tot vineri va putea fi urmărită producţia "Pe urmele Mânzului Sarg", regia Zagoni Balint, un film despre trecutul filmului mut clujean.

Pe 21 septembrie este programat filmul "Lajko, ţigan în cosmos", în regia lui Lengyel Balazs, cu acţiunea plasată la începutul anului 1957, când URSS se decide să aleagă Ungaria din tot blocul socialist şi să-i dea şansa de a participa la selecţia primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie şi primul om în spaţiu. Tovarăşul Karmazsin Jenő, preşedintele Cooperativei "Nămol Roşu" din Kunmadaras cunoaşte cine ar putea fi candidatul ideal pentru călătoria cea mare: Serbán Lajos, adică Lajkó, cum îi spune toată lumea, care este fascinat de stele încă de când era copil mic. Această fascinaţie se datorează în mare parte mamei sale, care l-a iniţiat în astrologia ţigănească şi care, din păcate, a murit în urma unui experiment cu rachete nereuşit făcut de Lajkó.

Tot sâmbătă va putea fi urmărită producţia "Versuri pocite", în regia lui Reisz Gabor, în care viaţa lui Tamás Merthner, în vârstă de 33 de ani, este dată peste cap atunci când prietena sa, Anna, îi dă papucii, chiar la Paris, unde ea se află cu o bursă. Plângându-şi de milă, Tamás începe să caute în propriul său trecut răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr poţi trăi dragostea doar după ce practic ai pierdut-o. Determinat să-şi rezolve problemele personale, amintirile îl fac pe Tamás să vadă cât de debusolată este lumea care-l înconjoară, oferindu-ne astfel o reflexie foarte subiectivă asupra societăţii contemporane din Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel