Zimbabwe: Zeci de mii de persoane aşteptate la o ceremonie memorială în onoarea lui Robert Mugabe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la o ceremonie memorială în onoarea fostului preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe sâmbătă pe Stadionul Naţional din capitala Harare, relatează DPA.

Unsprezece lideri africani sunt de asemenea aşteptaţi să vină pe stadionul cu o capacitate de până la 60.000 de locuri, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei George Charamba.

Mugabe a murit săptămâna trecută într-un spital din Singapore la vârsta de 95 de ani.

El a fost răsturnat de o lovitură de stat în 2017 după aproape patru decenii la putere.

Încă venerat de unii ca fost luptător pentru libertate împotriva supremaţiei albilor, el este dispreţuit de alţii care îl consideră responsabil pentru distrugerea economiei Zimbabwe şi oprimarea violentă a oricărei opoziţii.

Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, Uhuru Kenyatta din Kenya şi Filipe Nyusi din Mozambic se numără printre preşedinţii africani care şi-au confirmat prezenţa la ceremonia publică de sâmbătă.

Canalul Zimbabwe Broadcasting Corporation i-a arătat pe demnitarii care au sosit şi au semnat într-o carte de condoleanţe vineri după-amiază.

Printre aceştia s-a numărat preşedintele Guineii Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasongo, fostul preşedinte al Ghanei Jerry Rawlings şi fostul preşedinte sud-african Thabo Mbeki.

Aranjamentele funerare au provocat consternare în această săptămână după ce purtătorul de cuvânt al familiei Leo Mugabe a încercat să clarifice ce se va întâmpla după ceremonia oficială.

Înmormântarea este stabilită acum în octombrie după ce va fi finalizat un mausoleu la monumentul eroilor National Heroes Acre din Harare, a declarat vineri noapte preşedintele Emmerson Mnangagwa.

Purtătorul de cuvânt al familiei a exclus un plan anterior de a avea loc o înmormântare simbolică duminică la Harare, rezervată elitei conducătoare a ţării.

Corpul va fi acum transportat în oraşul natal al lui Mugabe, Zvimba, pentru ritualuri funerare tradiţionale care trebuie efectuate.A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel